Bušova predsednička administracija razmišlja o tome da preuzme vlasničke udele u pojedinim američkim bankama, u cilju ublažavanja efekata svetske ekonomske krize.

 Jedan zvaničnik administracije, koji je zatražio anonimnost budući da odluka nije donesena, izjavio je da zahvaljujući spasilačkom paketu od 700 milijardi dolara, koji je prošle sedmice odobrio Kongres, Ministarstvo finansija može da upumpava sveži kapital u finansijske institucije, a da zauzvrat dobije vlasničke udele. Zvaničnik je rekao da su sva nova ovlašćenja predviđena zakonom uzeta u razmatranje pošto administracija ulaže napore da se uhvati u koštac sa ozbiljnom kreditnom krizom koja je uzrokovala najveće potrese na Volstritu u proteklih sedam decenija i nastavila da ugrožava svetska tržišta. Oni koji podržavaju ovakav pristup, kao na primer senator Čarls Šumer, tvrde da bi upumpavanje svežeg kapitala u američke banke koje žele da učestvuju u ovom programu bio efikasan način za potpomaganje bilansa stanja banaka i obnovu njihovih zajmova. Poreznici bi na ovaj način profitirali pošto bi vlada dobila udeo u banci u zamenu za snabdevanje banke kapitalom.

„Ova zamisao bi, ako ništa više, upotpunila plan administracije da otkupi problematične aktive, a može se dokazati i kao najbolja od svih načina za hvatanje u koštac s krizom koji ministru finansija Henriju Polsonu stoje na raspolaganju”, navodi se u Šumerovom saopštenju. Odluka da se kapital direktno upumpava u finansijske institucije, a da se zauzvrat dobiju vlasnički ulozi, bila bi slična planu koji je u sredu objavio britanski premijer Gordon Braun.

Ministar finansija Henri Polson izjavio je da Ministarstvo preduzima hitne korake da sprovede u delo plan vredan 700 milijardi dolara, a istakao je i da će obnoviti načine za potpomaganje kapitala banaka. „U potpunosti ćemo iskoristiti sve što nam je na raspolaganju, uključujući i učvršćivanje kapitalizacije finansijskih institucija svih veličina“, rekao je Polson.

Administracija je do sada naglašavala da je njen glavni cilj kupovina loših zajmova od finansijskih institucija. Polson je rekao da dok finansijski potresi na tržištima ugrožavaju ekonomiju, američka administracija preduzima hitne korake da otpočne sprovođenje u delo najveće spasilačke misije finansijskog sistema u istoriji. Čak i uvođenjem programa za kupovinu loših aktiva, rekao je on, neke banke će propasti. Administracija žuri da sprovede u delo plan koji je Kongres prošlog petka odobrio. Polson je rekao da će biti potrebno nekoliko nedelja za kupovinu prvih problematičnih aktiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari