Administracija američkog predsednika Džordža Buša zloupotrebila je poverljive informacije obaveštajnih službi da bi stvorila pogodno tlo za invaziju na Irak 2003, navodi se u izveštaju Obaveštajnog komiteta Senata Kongresa SAD. Bela kuća iskoristila je svoju moć te je selektivno izabrala informacije u cilju pospešivanja situacije koja će dovesti do rata, naveo je u ovom izveštaju predsedavajući komiteta senator iz Zapadne Virdžinije Džon Rokfeler IV.

Administracija američkog predsednika Džordža Buša zloupotrebila je poverljive informacije obaveštajnih službi da bi stvorila pogodno tlo za invaziju na Irak 2003, navodi se u izveštaju Obaveštajnog komiteta Senata Kongresa SAD. Bela kuća iskoristila je svoju moć te je selektivno izabrala informacije u cilju pospešivanja situacije koja će dovesti do rata, naveo je u ovom izveštaju predsedavajući komiteta senator iz Zapadne Virdžinije Džon Rokfeler IV. Vrhovni zvaničnici su obelodanili osetljive, poverljive izveštaje koji podržavaju ciljeve politike administracije, dok druge drže podalje od javnog mnjenja.
U izveštaju Komiteta takođe se navodi da administracija obmanjuje američki narod o vezi između Sadama Huseina i Al Kaide. „U saopštenjima zakonodavaca se ne navode tačne informacije o kontaktima između tadašnjeg iračkog vođe i organizacije Osame bin Ladena, te se na osnovu njih može steći utisak da Irak nezavisno sarađuje i pruža podršku Al Kaidi“, navodi se u izveštaju. Prema iscrpnom izveštaju Komiteta o predratnim informacijama, „saopštenja i implikacije predsednika i državnog sekretara u kojima se navodi da Irak i Al Kaida sarađuju, ili da je Irak snabdevao terorističku organizaciju oružjem, nisu potvrdile obaveštajne službe“.
„Ironično je to što bi demokrate namerno iskrivile i pogrešno predstavile otkrića i informacije Komiteta kao deo napora da dokažu da je administracija izobličila prave informacije“, izjavio je senator iz Misurija Kristofer Bond. Bela kuće takođe je odbacila izveštaj kao zastarele vesti.
„Znam da je ovo drugi ovakav izveštaj, ali smo ovu temu pročešljali mnogo, mnogo puta i ne shvatam šta je naročita novost u tome“, rekla je portparolka Bele kuće Dana Perino i dodala da izveštaj još uvek nije pročitala. Ona je, takođe, izjavila da se Bela kuća oslanja na iste informacije kao i ostatak sveta, navodeći da je sve drugo pogrešno osim negiranja da je Buš imao namere da obmane zemlju. Tvrdnje Bele kuće da je Husein tražio oružje za masovno uništenje delimično su potvrdile dostupne informacije, navodi se u izveštaju, ali ne predstavljaju odraz rasprava u okviru obaveštajnih agencija. Nakon invazije u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje.
U izveštaju je, takođe, kritikovana administracija zbog njenih predviđanja za period nakon invazije, uključujući i tvrdnju potpredsednika Dika Čejnija da će se američki vojnici smatrati oslobodiocima. Buš i Čejni nisu tražili izveštaje obaveštajnih agencija o situaciji nakon rata, a njihova javna saopštenja nisu odražavala sumnje i nepoverenje u obaveštajne službe, dodaje se u izveštaju.
Izveštaj je obelodanjen nekoliko dana nakon što je portparol Bele kuće Skot Meklelan objavio knjigu u kojoj se navodi da se Buš odlučio na rat u Iraku ubrzo nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. „Buš i njegovi savetnici bili su gotovo sigurni da neće dobiti podršku američkog naroda za rat čiji je ambiciozni cilj prvenstveno transformacija Bliskog istoka. Radije nego da otvori Pandorinu kutiju, administracija je izabrala drugačiji put, a to je da se ne prihvati potpune obmane, već da zasenči istinu“, napisao je Meklelan u svojim memoarima „Šta se dogodilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari