Generalni direktor Službe za imigraciju Belgije Fredi Rosemont poručio je juče u Sarajevu da će „svi građani BiH koji dobiju negativan odgovor na zahtev za azil u Belgiji, biti vraćeni u BiH“. Rosemont se juče u Sarajevu sastao sa ministrom bezbednosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Ahmetović je obavestio Rosemonta o aktivnostima koje sprovodi ministarstvo bezbednosti BiH „kako bi se što pre sanirale posledice iznenadnog povećanja broja azilanata (iz BiH) u zemljama EU“. „Pojačali smo kontrolu na graničnim prelazima BiH, o ovom problemu smo obavestili sve nadležne agencije za sprovođenje zakona i činimo sve što je u našoj moći da se ovaj problem što pre reši“, istakao je ministar bezbednosti.

Rosemont je naglasio da je važno to što su vlasti BiH reagovale brzo i tako pokazale svu ozbiljnost i želju za saradnjom. Ahmetović je naglasio da će traženje azila naneti ogromnu štetu BiH. Ministarstvo bezbednosti BiH je povodom iznenadnog povećanja broja državljana te zemlje koji u zemljama EU traže azil naglasilo da će građani koji se odluče na takav korak biti izloženi kaznenim merama EU i zabranama ponovnog ulaska na duži period. Ministarstvo je upozorilo državljane BiH da ne prihvataju takve ponude i da se ne uključuju u aktivnosti koje „za posledicu mogu imati samo krivičnu, materijalnu i moralnu odgovornost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari