Praznične, neuobičajeno tople dane za ovo doba godine, brojni Borani i njihovi gosti iskoristili su da obiđu nedavno otvoreni zoološki vrt, kojim se rudarski Bor pridružio retkim gradovima u Srbiji koji ga imaju.

Naime, pored Beograda, Jagodine i Subotice (Palić), Bor je četvrti grad u Srbiji koji ima zoološki vrt. Za mesec i po dana rada, zoološki vrt u Boru, koji su 23. novembra simboličnim presecanjem vrpce otvorili Vuk Bojović i Dušan Kovačević, posetilo je više hiljada ljudi.

Na prostoru iznad naselja Sunce, na površini od 16.000 kvadratnih metara izgrađeno je dvadesetak specijalnih kućica za životinje, veterinarska ambulanta, prodavnica suvenira, igralište za decu i restoran, rečju savremeni objekat sa odgovarajućim dopunskim sadržajima i objektima neophodnim za što bolje i efikasnije održavanje i funkcionisanje.

Beli lav, zebra, labudovi i vukovi izazivaju najviše pažnje posetilaca i za sada imaju primat kao atrakcija novog zoo-vrta, kome je beogradski Vrt dobre nade ustupio više od 50 životinja među kojima su lame, kozorog, medvedi, vuk, labud, majmuni, jelen, kojot, tigar, antilopa, poni, zebra, nojevi, razne egzotične ptice, berberske ovce… Kako je to tokom praznične posete čelnika borske opštine i RTB Bor najavio prvi čovek borskog basena Blagoje Spaskovski uskoro će u zoo-vrt u Boru stići još tri velike životinje.

Zoološki vrt u Boru izgrađen je sredstvima donatora, a u njegovoj izgradnji učestvovalo je svakodnevno stotinak radnika bijeljinske firme Steko, javnih komunalnih preduzeća, pogona RTB Bor i privatnih firmi. Ovog proleća, kako se planira, Bor će dobiti i botaničku baštu koja će biti podignuta u neposrednoj blizini vrta. Mada je bilo najavljivano da će se od Nove godine naplaćivati ulaznice u iznosu od 100 dinara, poseta zoo-vrtu u Boru je još uvek besplatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari