Čak i kad ne bude dovoljno snega, što se dešavalo prethodnih godina, od ove zimske sezone skijanje na Ski-centru Tornik na Zlatiboru, biće moguće zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje. Time će zimska sezona na toj planini biti produžena i trajaće od polovine decembra do početka aprila, a Zlatibor će, poput Kopaonika, privući znatno veći broj ljubitelja skijanja.


Sistem za veštačko osnežavanje gradi se na površini od oko 12,3 hektara na Toniku, gde se nalaze četiri ski-staze, šestosedna žičara, tubing-staza, dva ski-lifta, a biće i drugih sadržaja. U tu investiciju JP „Skijališta Srbije“ uložilo je 200 miliona dinara, a radove obavlja austrijska firma „Sufag“, koja je za podizvođače odabrala užičke „Puteve“ i beogradsku „Vodotehniku“. Nebojša Skorić, direktor JP „Skijališta Srbije“, objasnio je da je deo novca obezbeđen iz subvencija, a ostatak će biti isplaćen narednih godina u formi robnog kredita.

– Sistemom za pravljenje veštačkog snega biće obuhvaćene staze Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota, kao i vezni ski-putevi i ski-poligon. Proizvodnja veštačkog snega moguća je kada se temperatura vazduha spusti na tri stepena ispod nule, a sistem može za sto sati da pokrije navedene staze snežnim pokrivačem visine 30 centimetara, objasnio je Skorić i dodao da će u tom sistemu biti pet kilometara cevovoda, pet fiksnih i 12 mobilnih topova i 16 lansera.

Voda za proizvodnju veštačkog snega dopremaće se iz Ribničkog jezera, što je obezbedila čajetinska opština. Od te akumulacije prema podnožju Tornika trenutno se kopa kanal za postavljanje cevovoda u dužini od 2,7 kilometara, čija se gradnja sa 53 miliona dinara finansira takođe sredstvima iz NIP-a, preko JP „Srbijavode“.

– Na Torniku će ove zime proraditi još jedan ski-lift, tipa „sidro“, koji se gradi na lokaciji Krnevo plandište, a taj projekat košta 45 miliona dinara i finansira se novcem iz NIP. Tornik, za nastupajuću sezonu, dobija i novi Vizitorski centar, što košta 15 miliona dinara, rekao je Skorić, najavivši i gradnju zabavnog parka na Obudojevici.

Zahvalivši državi na podsticaju razvoja Zlatibora, predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović najavio je da će ta opština do kraja godine dobiti i neophodne planske akte, što je, kako je rekao, preduslov za legalnu gradnju i dinamičan razvoj Zlatibora. 

Cene

– Cene za zimsku sezonu biće kao lane ili niže, a hotelijeri su najavili da će ponuditi kvalitetnije usluge i bogatije sadržaje, saopštio je Đurović. Polupansion u hotelima košta od 2.000 do 4.500 dinara, najam apartmana i do 8.000, prenoćište u privatnim sobama od 500 do 2.000, a najam kuće ili stana od 1.600 do 4.000 dinara. Pansionska ishrana u restoranima košta oko 1.000, a polupansion je 700 dinara.

Sve više inostranih gostiju

Drako Đurović, v.d. direktora Turističke organizacije Zlatibor, kaže da se broj gostiju za devet meseci ove godine na toj planini povećao za tri odsto, te da je za 20 odsto bilo više turista ove letnje sezone nego prošle. „Za 14 odsto povećao se broj inostranih gostiju, rekao je Đurović, istakavši da u predstojećoj sezoni očekuje oko 15.000 gostiju dnevno, a za Novu godinu oko 25.000 turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari