Upotreba kokaina u Evropi gotovo se utrostručila za poslednjih deset godina, dok je u SAD korišćenje te droge na istom nivou. „U medijima se kokainu pripisuje izvestan glamur koji je počeo da privlači pripadnike svih sektora evropskog društva“, kaže Piter Tomas, portparol evropskog Centra za monitoring narkotika i narkomaniju u Lisabonu.

Upotreba kokaina u Evropi gotovo se utrostručila za poslednjih deset godina, dok je u SAD korišćenje te droge na istom nivou. „U medijima se kokainu pripisuje izvestan glamur koji je počeo da privlači pripadnike svih sektora evropskog društva“, kaže Piter Tomas, portparol evropskog Centra za monitoring narkotika i narkomaniju u Lisabonu. Portugalska policija smatra da jači evro takođe privlači krijumčare kokaina u evropske gradove poput Amsterdama, Londona i Madrida, gde se za 60 evra lako može nabaviti nekoliko „crta“ belog praha.
Kokain u Evropi, kako prenosi Rojters, košta i do 77.000 dolara za kilogram, što je gotovo dva puta više od iznosa za koji se ista količina proda u SAD. „Dileri trguju u gradovima s novcem, a sve je više prljavog novca u evrima“, kaže Žoze Braš, direktor Odeljenja za narkotike u Portugalu, zemlji koja je postala važna ulazna tačka kokaina u Evropu. „Pre deset godina bilo je mnogo euforije kod uživalaca droga oko ekstazija, ali ona sada nestaje“, navodi jedan službenik Medžik mašrum smartšopa u blizini amsterdamskog noćnog kluba na trgu Rembrant. „Kokain je hladan, jača ego i utiče da ljudi zaborave na nesigurnost. Pretpostavljam da svet danas postaje hladnije mesto“, dodao je.
Iako potražnja za drogama u Evropi raste, za latinoameričke kartele prolazak kroz spoljne granice Evrope i aerodrome predstavlja pravi izazov zbog veoma visokog nivoa bezbednosnih sistema. Rešenje se obično nalazi u podmićivanju. Prema podacima UNĐ u krijumčarenju kokaina u Evropu narko-karteli sve više računaju na korumpirane zvaničnike siromašnih zemalja zapadne Afrike, poput bivše portugalske kolonije Gvineje Bisau. Droga se unosi u Evropu uglavnom preko granica Španije i Portugala. Policija u tim zemljama, koje imaju jake geografske i kulturne veze s Afrikom i istorijske veze s Latinskom Amerikom, zaplenila je prošle godine ukupno 70 tona kokaina, koliko je zaplenjeno u celoj Evropi 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari