Bivša pakistanski premijer Benazir Buto obelodanila je, prilikom nedavnog gostovanja na američkoj stanici PBS, detalje plana kojim se predviđa podela vlasti između nje i aktuelnog predsednika Perveza Mušarafa, u cilju borbe protiv terorizma. Predsednik Mušaraf želi da se ponovo kandiduje na predstojećim izborima, ali suočen je sa sve većim pritiskom da se povuče s položaja vrhovnog vojnog zapovednika, kako bi se omogućio razvoj demokratije u Pakistanu.

Bivša pakistanski premijer Benazir Buto obelodanila je, prilikom nedavnog gostovanja na američkoj stanici PBS, detalje plana kojim se predviđa podela vlasti između nje i aktuelnog predsednika Perveza Mušarafa, u cilju borbe protiv terorizma. Predsednik Mušaraf želi da se ponovo kandiduje na predstojećim izborima, ali suočen je sa sve većim pritiskom da se povuče s položaja vrhovnog vojnog zapovednika, kako bi se omogućio razvoj demokratije u Pakistanu. Tom prilikom bivša premijerka je istakla da sporazum predviđa smanjenje Mušarafove vlasti i njen povratak iz političkog izgnanstva, a moguće je i da će ona ponovo biti na čelu vlade. „To ne znači da mi tražimo ustupke od vojnog diktatora, ono za šta se borimo jeste postizanje sporazuma koji bi obezbedio stabilan, demokratski, civilni državni poredak“, izjavila je ona. Butova je takođe navela da su u toku pregovori s pakistanskim vlastima, kako bi se parlamentu omogućilo da započne borbu s ekstremistima.
Bivša premijerka je navela da bi on trebalo da se odrekne izvesnih privilegija, kao i da očekuje ukidanje propisa kojim se zabranjuje ponovna kandidatura za premijera, nakon dva mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari