Benedikt u RTV Bor 1Foto: wikipedia

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt posetio je RTB Bor i rekao da je EU spremna da finansira ekološke projekte u Boru.

Evropska unija svake godine izdvoji oko 200 miliona evra za Srbiju, a reč je o bespovratnim sredstvima- grantovima, za projeke iz najrazličitijih oblasti.

Životna sredina je vrlo značajan aspekt, pa smo došli s tim ciljem, da vidimo da li postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta u Boru, rekao je Benedikt.

Zahvaljujući se na interesovanju za poslovanje RTB Bor i volji da se ove godine deo sredstava Evropske unije namenjenih Srbiji usmeri u rešavanje ekoloških problema u Boru, generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski rekao je da je jedino nerešeno ekološko pitanje rekultivacija velikih deponija jalovine i flotacijskih jalovišta.

Sada, kada u Boru više nema dima i zagađenja sumpor-dioksidom, kada više nijedna kap vode ne odlazi u vodotokove, jer se recirkulacijom sve vraća u proces, ostalo je nerešeno samo istorijsko nasleđe, odnosno rekultivacija velikih deponija rudničke jalovine i flotacijskih jalovišta, rekao je Spaskovski.

Benedikt je nakon razgovora sa menadžmentom RTB Bora razgledao sa saradnicama novu Topionicu i Fabriku sumporne kiseline i razgledao hotel „Jezero“ na Borskom jezeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari