Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je uverenje da stanovnici Pojasa Gaze žele da smene vladu islamističkog Hamasa i da će na kraju u tome uspeti.„Jednog dana Palestinci će srušiti vladavinu Hamasa u Gazi.

 Kada bi Palestinci mogli, oni bi zbacili Hamas i verujte, jednog dana će to uraditi“, rekao je Netanjahu na ceremoniji dodele diploma u Nacionalnoj bezbednosnoj akademiji u Jerusalimu. „To se neće desiti odmah, ali će se desiti. Jedina stvar koja može odložiti ili omesti nestanak radikalnog islama jeste mogućnost da (radikali) dođu do nuklearnog oružja,“ ocenio je izraelski premijer. On je istovremeno istakao važnost podrške palestinskoj ekonomiji, koja će, kako tvrdi, odlučiti budućnost Palestinaca.

„Ekonomski razvoj promoviše mir. Ovde i u drugim delovima sveta se vodi borba protiv mračnih radikalnih snaga – poslednja stvar koju te snage žele da vide jeste napredak,“ ocenio je izraelski premijer. Ukazao je, takođe, na činjenicu da palestinska ekonomija na Zapadnoj obali, gde vlada umereniji Fatah, raste godišnje više od sedam odsto i da može da raste mnogo brže, što, međutim, ne znači da će to područje postati brzo slično Dubaiju, ali da ide u tom pravcu. Netanjahu se osvrnuo i na nedavno objavljen zakon u Gazi, na osnovu koga se zahteva da žene advokati pokrivaju glavu u sudovima. „Činjenica da vlada Hamasa prisiljava žene da pokrivaju glave ne čini organizaciju popularnom među Palestincima,“ rekao je Netanijahu. „Ekstremni religiozni pristup biće pobeđen globalnom informativnom revolucijom,“ procenio je Netanjahu, lider konzervativnog Likuda. Uz to je ponovio da svaka buduća palestinska država mora biti demilitarizovana. „Niko ne želi da se ponovi ono što se desilo u Gazi i južnom Libanu, kada su terorističke grupe preuzele svaku teritoriju koju je Izrael evakuisao. Mi znamo šta se desilo na severu i jugu Izraela i to se ne sme desiti u centru,“ rekao je izraelski premijer, misleći na raketiranje juga Izraela iz Pojasa Gaze i rat koji je izbio pre tri godine s libanskim Hezbolahom, posle napada gerilaca preko severne granice Izraela, kada su oteta dva izraelska vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari