Sabor Islamske zajednice u BiH, na sednici održanoj u subotu u Sarajevu, jednoglasno je prihvatio sporazum o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji i dao podršku reisu-l-ulemi Mustafi ef.Ceriću da nastavi aktivnosti u tom pravcu.

Cerić je sa svojim turskim kolegom Mehmedom Gormezom predložio načela sporazuma i njih dvojica bi trebalo da budu potpisnici ukoliko dođe do dogovora u trouglu Ankara-Beograd-Sarajevo. Kako sada stvari stoje, malo je verovatno da će do sporazuma doći i to zbog ozbiljnih primedbi Beograda. Očekuje se da turska inicijativa o ujedinjenju IZ bude jedana od tema tokom predstojeće posete Turskoj predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra inostranih poslova Vuka Jeremića.

Mada je na sednici u Sarajevu pročitan sporazum, tekst nije predočen javnosti jer je i dalje rečo internom dokumentu. Reisu-l-ulema Cerićje zahvalio Turskoj na inicijativi za ujedinjenje islamskih zajednica u Srbiji, posebno turskom ministru spoljnih poslova Ahmetu Davutoglu, koji se lično angažovao na ovom poslu i do sada dva puta u Beogradu razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem i ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem. Cerićse zahvalio i Islamskoj zajednici Turske i reisu Mehmedu Gormezu što se uključila u rešavanje ovog problema i rekao da očekuje äda će Beograd tursku inicijativu shvatiti ozbiljno i dobronamjerno“ i da će „ona osigurati stabilnost ne samo u Srbiji, veći u regionu.“

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, koji je kao član Sabora prisustvovao sednici, smatra da je veoma bitna podrška IZ u BiH sporazumu. „Nakon što je isti prijedlog sporazuma podržao i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Rijaset Islamske zajednice u BiH, imamo potpuni konsenzus na nivou cijele Islamske zajednice. Od posebne je važnosti da je podrška Sabora bila jednoglasna, što potvrđuje kvalitet ponuđenog prijedloga. S druge strane, potvrđuje jedinstvo i odlučnost Islamske zajednice u rješavanju ovog pitanja i općenito postojanje punog jedinstva unutar Sabora u pogledu kursa kojim ide Islamska zajednica“, izjavio je muftija Zukorlić.

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkićnačelno podržava ujedinjenje, ali ne i rešenja koja sadrži turski predlog. „Spreman sam da odmah sednem za pregovarački sto i razgovorima ću pristupiti sa maksimalnom fleksibilnošću, ali ukoliko Turska bude insistirala na gašenju Rijaseta, onda dogovor neće biti postignut“ izričit je Zilkić, kome se ne sviđa ni angažovanje reisa Cerića. „Kažu da će uključivanje Cerića uneti stabilnost u regionu, što nikako nije tačno“, smatra Zilkić. On tvrdi da je spreman da se povuče sa funkcije, ali samo pod uslovom da bude smenjen i Muamer Zukorlić.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajićizjavio je da ima napretka u razgovorima oko objedinjavanja islamske zajednice u Srbiji, ali da je suviše rano govoriti da bi sporazum o tome mogao biti ubrzo i potpisan. Ljajićje novinarima rekao da još uvek ima spornih stvari oko kojih se pregovara i oko kojih treba da se slože obe strane u ovom sporu. On je ocenio da potpuno suprotno ponašanje obeju strana unutar Islamske zajednice „ne stvara dobru klimu da do dogovora dodje“. „Ukoliko se ovako nastavi, plašim se da smo bliže propasti celog procesa nego što će on dati rezultatá“, smatra Ljajić.

Tokom nedavne posete ministra Davutoglua Beogradu, Srbija nije prihvatila predložen sporazum već je iznela više zamerki. Posete turskog šefa diplomatije bile su polu-tajne, pa su, kako nije bilo zvaničnih informacija i izjava, mediji u Srbiji i Bosni objavili brojne spekulacije. „Dobro obavešteni izvori“ tvrde da Srbija načelno nije protiv ujedinjenja IZ na svojoj teritoriji, ali je istakla nekoliko zahteva koji odudaraju od turskog predloga. Srbija insistira da ostane Rijaset, da buduća IZ ne bude organizaciono vezana za Sarajevo I da centar jedinstvene verske organizacije ovdašnjih muslimana bude u Beogradu. Najzanimljiviji je ipak navodni zahtev vezan za muftiju Zukorlića. Beograd, tvrdi se, traži da se muftija Zukorlićne samo povuče iz IZ veći javnog života. Saradnici muftije Zukorlića kažu da „tako nešto ne dolazi u obzir“.

Jedinstvena i depolitizovana verska zajednica

Prema ranijim navodima, turski plan podrazumeva jedinstvenu i depolitizovanu IZ, na čijem čelu ne bi bili sadašnji čelnici dve IZ Adem Zilkići Muamer Zukorlić. Sedište te IZ, na nivou Mešihata bilo bi u Novom Pazaru, a bile bi uspostavljene veze sa Rijasetom u Sarajevu. Ankara je navodno, na zahtev Srbije, pristala da, sem Novog Pazara, u Beogradu, kao glavnom gradu, bude „ispostava“ jedinstvene IZ i da ona, sem sa Rijasetom u Sarajevu bude vezana i sa Islamskom zajednicom Turske,tojest Istanbulom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari