Beograd ne može da čeka: Vlast ukida stajališta Autokomanda i nudi parking sto metara dalje 1Foto: Wikipedia/PedjaNbg

Umesto nove autobuske stanice „Jug“ koju bi koristili putnici sa linija koje iz unutrašnjosti Srbije dolaze u Beograd, gradska vlast, koja planira da ukine autobusko stajalište kod Autokomande, ponudiće običan parking sto metara dalje, saznala je novoosnovana organizacija „Beograd ne može da čeka“.

Saopštili su da posle višenedeljne konfuzije oko toga kako će biti organizovano autobusko stajalište Autokomanda, koje koriste desetine autobuskih linija iz Niša, Zaječara, Smedereva, Požarevca i drugih gradova, gradska uprava nije ponudila rešenje.

Kako je rekao Ivan Banković, koordinator za javni prevoz kampanje Beograd ne može da čeka, gradski sekretar za saobraćaj je pre samo deset dana najavio izgradnju nove stanice Jug i izmeštanje postojećeg stajališta Autokomanda.

„Ali umesto opremljene stanice sa uređenim čekaonicama i pristupom peronima, zaštiti od kiše i visokih temperatura za putnike, sistemom za informisanje, prodaju karata i osobljem koje bi trebalo da bude na usluzi građanima, dobićemo običnu parking površinu bez ikakvog sadržaja, i to nekoliko stotina metara udaljenoj od postojećeg stajališta“, istakao je Banković.

On je pojasnio da će ukidanjem postojećeg stajališta i izmeštanjem na novu lokaciju putnici izgubiti važnu tačku presedanja na neku od desetina linija javnog prevoza koje su dostupne u blizini.

Banković je dodao da je ovo još jedan pokazatelj da ova gradska uprava radi potpuno stihijski i bez ikakvog saobraćajnog plana, iako izgradnja nove autobuske stanice u Bloku 42 kasni više godina i bilo je dovoljno vremena da se sve na vreme pripremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari