Beograd pao na Šangajskoj listi 1Foto: Stanislav Milojković

Univerzitet u Beogradu pao je Šangajskoj listi 500 svetskih univerziteta, dok se prošle godine nalazio između 201. i 300. mesta, sada je između 301. i 400. mesta, prenosi Galaksija.

Prof. dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta, vrsni poznavalac naukometrije, izračunao je tačan položaj položaj na prestižnoj lestvici 500 svetskih univerziteta.

Pretprošle godine Beograd je bio 298, prošle 284. a ove je 302. Uprkos padu koji je malo ko očekivao, on je i dalje najbolje razvrstani među univerzitettima jugositočne Evrope: tri iz Grčke i po jedan iz Turske i Slovenije su iza njega.

Prema rečima Nikolića, Univerzitet u Novom Sadu zauzeo je 912. mest, bolje je plasiran u odnosu na Univerziet u Sofiji, a u tri naučne oblasti rangiran je u prvih 500: nauka i tehnologija hrane (128.), veterinarske nauke (286.) i hemijsko inženjerstvo (412. mesto u svetu).

„Univerzitet u Beogradu bio je lane razvrstan u 18 istraživačkih oblasti, a ove godine u 27 oblasti, što je uglavnom uslovljeno proširenjem lista po područjima u kojima se rangiraju univerziteti i promenama načina bodovanja u nekim oblastima društvenih nauka u odnosu na prošlu godinu”, rekao je on Galaksiji.

„On se nalazi blizu sopstvenih maksimuma pozicioniranja kao univerzitet, a u narednim godinama treba očekivati blago povećanje broja oblasti u kojima je rangiran među 500 najboljih jer je očekivano proširenje Šangajske liste po u budućnosti.”

Kako je rekao, najviše su u 2018. godini odskočile nauka i tehnologija hrane (43.), rudarsko i mineralne sirovine (79.), metalurgija(144.) i hemijsko inženjerstvo (150. mesto u svetu).

Beogradski univerzitet prvi put uvršćen na Šangajsku listu 15. avgusta 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari