Beograd Prajd: Napadnut aktivista u centru grada, pred očima pripadnika policije 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Udruženje Beograd Prajd saopštilo je da se danas u centru glavnog grada dogodio napad na njihovog aktivistu, „pred očima pripadnika policije“.

„Zahtevamo hitnu reakciju policije i svih nadležnih organa kako bi napadač, koji je na našeg aktivistu nasrnuo i oteo mu zastavu, a potom ubacio zastavu u kantu, bio procesuiran i sankcionisan. Tražimo i da ovaj napad bude okarakterisan kao zločin iz mržnje“, navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd je naveo da je ovo „samo jedan u nizu nasilnih incidenata protiv LGBTI+ zajednice u Srbiji, na koje ministarstvo unutrašnjih poslova ne reaguje, već nemo posmatra ili učestvuje u sistemskom nasilju koje se sprovodi“.

„Neprihvatljivo je da se nasilnici u društvu osećaju slobodno i ohrabreno da vrše nasilje nad bilo kim, uključujući osobe drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Ovaj incident i nereagovanje policije još jednom pokazuju koliko je važno nastaviti borbu za ispunjenje zahteva Beograd Prajda. Prvi korak ka tome je da se svi zajedno, u subotu 7. septembra od 16.00 časova, glasno usprotivimo nasilju i nasilnicima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da to „nije jedini primer nasilja danas“, već da se dogodilo i pravno nasilje institucija države, jer je „Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu koju je Andrej Obradović podneo još u februaru zbog zlostavljanja motivisanog homofobijom od strane dvojice policijskih službenika“.

„Podsetimo, Andrej je zbog ignorisanja od strane nadležnih institucija u aprilu ove godine štrajkovao glađu, a tom prilikom su mu predstavnici/ce više institucija obećali da će pripadnici MUP-a, koji su ga fizički, psihički i seksualno zlostavljali, biti adekvatno sankcionisani“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari