Beograd Prajd: Uvažavanje naših zahteva je samo prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Manifestacija „Beograd Prajd“ ocenila je danas da je uvažavanje njihovih zahteva, koje država godinama ne ispunjava, samo prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu.

„Zahtevi Beograd Prajda nisu se menjali godinama. Nažalost, država nijedan od njih nije ispunila, a mi svake godine podsećamo da je njihovo uvažavanje samo prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu. Zahtevi Beograd Prajda su zahtevi LGBTI+ zajednice da žive kao i svi ostali gradđani ove zemlje. Ponos su ljudi“, napisala je ta manifestacija na Fejsbuku.

Podsetili su da su među zahtevima usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adevkatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu.

Organizatori traže i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, obrazovanje i edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP), kao i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da po hitnom postupku izvrši standardizaciju usluge – terenski saradnik.

Beograd Prajd 2024. godine održava se pod sloganom „Ponos su ljudi“ – Nedelja ponosa trajaće od 2. do 8. septembra, a Prajd šetnja održaće se 7. septembra sa početkom u 16 časova u parku Manjež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari