– Tražili su izveštaj, dobiće izveštaj – kratko je juče premijer Aleksandar Vučić prokomentarisao nalog srpskim vlastima iz Haškog tribunala da mu dostavljaju mesečne izveštaje o tome šta preduzimaju kako bi uhapsili i izručili predstavnike Srpske radikalne stranke – Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića.

Premijerovu izjavu potvrdio je za Danas i Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Kako nam je ukazao, vlasti u Beogradu će poslati izveštaj, „jer ispunjavamo sve obaveze iz Haga“.

S druge strane, na pitanje kako komentariše novi zahtev Haškog tribunala i izjavu premijera Vučića, Vjerica Radeta je juče za naš list kratko odgovorila: „Danas mi je slava. Ne zanima me Hag“.

Radetu, Jojića i Ostojića Sud u Hagu optužuje da su uticali na svedoke i ometali pravdu u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto, kako je ukazano, zvanični Beograd nije optužene uhapsio. Po optužnici, Radeta, Jojić i Ostojić su „zastrašivali, uznemiravali i nudili mito“ svedocima.

Podsetimo, po odluci koju je potpisao sudija Karmel Ađijus (aktuelni predsednik Tribunala), Srbija će do 1. februara morati da u Tribunal pošalje prvi izveštaj o „naporima u vezi sa sprovođenjem naloga za hapšenje“ Radete, Jojića i Ostojića. Ađijus, koji je i predsednik Tribunala, naveo je da je Vlada Srbije u pravnoj obavezi da sarađuje sa tim sudom i ocenio da su „nemeritorna“ objašnjenja koje srpske vlasti daju zašto nije uhapsila Radetu, Jojića i Ostojića.

Inače, troje radikala su optuženi da su dvojicu svedoka koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da svedoče u odbranu Šešelja, a ne protiv, te ih primoravali da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS. Kako se ukazuje u optužnici, ti svedoci su lažno svedočili na jednom od suđenja lideru radikala zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Radete, Jojića i Ostojića. Navodi se da su za to bili plaćani i do 500 evra mesečno, a da su uplate prestale nakon svedočenja.

Kako je Danas već pisao, troje radikala mogli bi da se u Hagu nađu zajedno sa predsednikom te stranke Vojislavom Šešeljem kada mu bude izricana presuda, što se očekuje na proleće. Takođe, Sud u Hagu je o nalogu za hapšenje Jojića, Ostojića i Radete obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je i osnovao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, a kome se prijavljuju slučajevi kada neka država ne sarađuje sa Tribunalom.

Optužnica protiv Šešelja

Lider SRS, Vojislav Šešelj, optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine. On od novembra prošle godine čeka presudu Haškog tribunala, a trenutno se nalazi na privremenoj slobodi u Srbiji. U haškom pritvoru je bio od februara 2003, kada se dobrovoljno predao Tribunalu. Više puta je izjavio da se dobrovoljno neće vratiti u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari