Vlada Srbije tačno je znala gde je Ratko Mladić 2008, navodi se u diplomatskoj depeši iz te godine koju je objavio Vikiliks, a preneo Njujork tajms. U najnovijoj diplomatskoj depeši na internet-portalu Vikiliks, američki zvaničnici prenose Vašingtonu zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.


Američki diplomata citira španskog kolegu Ramona Abaroa koji je 2008. ocenio da „Srbija uopšte ne sarađuje sa Haškim tribunalom i da savršeno dobro zna gde se nalazi Ratko Mladić“. U julu, vladu Vojislava Koštunice nasledila je vlada Mirka Cvetkovića. Obelodanjena prepiska otkriva stavove pojedinih diplomata koji smatraju da Mladiću u skrivanju pomažu pojedini ruski zvaničnici. O tome je, navodno, sa Rusima razgovarao i šef kabineta predsednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu. Prema procurelim depešama, nevoljnost Rusa da hapse Mladića uklapa se u stavove te države da je Haški tribunal instrument Zapada protiv pravoslavnih Slovena.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni Valentina Incka, koji smatra da su SAD okrenule leđa potrazi za beguncima. Njegov američki zamenik tome dodaje podatak da su američke vojne strukture koje su radile na ratnim zločinima otišle iz Bosne.

U diplomatskoj prepisci našle su se i teme kojima se već neko vreme bave mediji u Srbiji – Vikiliks objavljuje da su američke diplomate svojoj centrali prenele da je „savetnik Ivice Dačića otkrio da je bivši šef BIA Rade Bulatović znao gde se krije Radovan Karadžić čak šest meseci pre nego što je bivši predsednik RS uhapšen“. Ništa nije učinio zbog premijera Koštunice, koji je ideološki blizak Karadžiću, ali i zbog izostanka međunarodnog pritiska, navodi se u depešama.

Bulatović je stav promenio, citiraju Amerikanci, kada je vlast promenjena. Tada je, navodno, informacije o Karadžiću pokušao da razmeni za ambasadorsko mesto u Siriji. Bulatović ove navode negira, piše Njujork tajms. 

Tadić: Vlada Srbije ne zna gde je Mladić

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je juče da srpska vlada ne zna gde je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i da bi, da se zna njegova lokacija, on odmah bio uhapšen i izručen Haškom tribunalu. Tadić je novinarima u Palati Srbija rekao da Vlada na čijem je čelu Mirko Cvetković nije znala gde je Mladić. On je, međutim, podsetio da je Cvetković na čelo srpske vlade došao u drugoj polovini te godine, a da je ranije premijer bio Vojislav Koštunica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari