Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodio Božićnu misu u Katedrali Uznesenja blažene devce Marije

Ostavite komentar


  1. ‘U Božićnoj poslanici upozorio je (Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet ) na laži i prevare koje se šire svim putevima i pokušavaju da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim’. Pa upravo je jedna od tih opskurnih dezinformacija i otvorenih laži ona u imenu njegove crkvene ustanove (Katedrala Uznesenja blažene device Marije).
    Niti je Isusova majka Marija bila devica, niti se ‘uznela na nebo’. Biblija je nigde ne naziva ni blaženom, već srećnom. Normalno je rodila Isusa, koji nije imao biološkog oca. Njegov Otac, Jehova Bog je preneo Isusov životni obrazac u matericu jevrejske device Marije i štitio njegov razvoj sve do rođenja, najmoćnijom silom svetog duha (Luka 1:35). Isus je postojao eonima na nebu kao moćno duhovno biće i nije stvoren u Marijinoj utrobi (Jovan 8:58). Iako je rodila savršenog Božjeg Sina, Marija je ostala pod Adamovim grehom. Zato je sa svojim mužem prinela u hramu Jehove Boga u Jerusalimu žrtvu za očišćenje, kao i svaka porodilja (Levitska 12:2; Luka 2:22-24). Pošto su bili siromašni, ona i Josif su umesto jagnjeta ili jareta, prineli 2 golubića ili 2 grlice. Neko vreme, nakon toga, imala je normalne seksualne odnose sa svojim suprugom Josifom, pa je tako Isus imao polubraću i polusestre (Matej 13:55; Jovan 7:5). Biblija nigde ne spominje da se ‘uznela na nebo’. Čak se ne spominje ni njena smrt. Kad je ostarila bila je udovica, pa ju je Isus poverio na staranje apostolu Jovanu. On ju je odveo u svoj dom i bio joj kao sin i poglavar, a ona mu je ostala poslušna i pudložna do svoje smrti, kao što je bila, Josifu i Isusu pre toga (Jovan 19:26,27). Da, hvale je vredna njena vera, skromnost i poniznost koja se ogleda u prihvatanju Božjeg zadatka da rodi i s Josifom u siromaštvu odgoji savršeno dete, Božjeg Sina Isusa Hrista, koga će se milioni opet setiti ovih prazničnih dana. Josif i Marija su primer svim roditeljima koji danas teškom mukom izlaze na kraj sa podizanjem porodice u ovom vremenu kraja (2. Tim. 3:1-5).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.