Pedeset naučnika sa Univerziteta u Beogradu među dva odsto najuticajnijih na svetu 1Beogradski univerzitet Foto: Stanislav Milojković

Na osnovu kombinovanih bibliometrijskih indikatora, zasnovanih na autorskim profilima baze Scopus, Stenford univerzitet, SAD, objavio je rang liste dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu u naučnim pod-oblastima, za ovu godinu. Više od 80 naučnika iz Srbije našlo se na ovoj listi. Od tog broja, preko 60 odsto naučnika, odnosno ukupno njih 50, je sa Univerziteta u Beogradu.

Kako je saopšteno iz BU, najbolje plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu su: prof. dr Dragan Pamučar, Fakultet organizacionih nauka, dr Miroslav Dramićanin, Institut za nuklearne nauke Vinča, i prof. dr Gordana Ćirić Marjanović, Fakultet za fizičku hemiju.

Prema istim informacijama, među najuticajnijim naučnicima je i više profesora i istraživača sa Univerziteta u Beogradu koji su penzionisani (dr Petar Seferović), trenutno zaposleni u drugim srpskim ili inostranim ustanovama (dr Milan Janić, dr Dušan Teodorović) ili su nažalost preminuli, ali su njihovi radovi i dalje među najčešće citiranima (dr Zaviša Janjić).

„Stenfordova lista najboljih dva odsto naučnika je rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima. Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Scopus neutralne baza sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima. Indeksiranje u ovoj bazi je pokazatelj kvaliteta časopisa i uticaja na globalnu akademsku zajednicu, koje može da poboljša vidljivost i kredibilitet istraživanja i podstakne akademsko napredovanje“, navodi se i saopštenju.

Kako se dodaje, konkurencija je oštra, a prvi korak u njenom prevazilaženju je sprovođenje visokokvalitetnog istraživanja, koje mora da bude originalno, značajno i rigorozno.

„Univerzitet u Beogradu čestita svojim profesorima i istraživačima koji su ostvarili ove izuzetne rezultate“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari