Beogradski univerzitet pao na Šangajskoj listi: Kakav mu je sada plasman? 1Beogradski univerzitet Foto: Stanislav Milojković

Beogradski univerzitet je pao na Šangajskoj listi za 2024. godinu, ali je i dalje među 500 najboljih svetskih visokoškolskih ustanova na svetu.

U najnovijem rangiranju koje je danas objavljeno, naš najveći i najstariji univerzitet se nalazi između 401. i 500 mesta, dok je lane bio u grupi od 301. do 400. mesta.

Godinu dana ranije, 2022, imao je isti plasman kao i sada, dok je 2021. bio između 501. i 600. mesta.

Od univerziteta iz Srbije na Šangajskoj listi se nalazi još Univerzitet u Novom Sadu, koji je zadržao prošlogodišnju poziciju u grupi univerziteta između 901. i 1000. mesta.

Međunarodnog istraživanja akademske izvrsnosti sprovodi ShanghaiRanking Consultancy.

Univerziteti su rangirani na osnovu šest objektivnih indikatora, uključujući broj alumnija i osoblja koji su osvojili Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih istraživača koje je izabrao Clarivate, broj članaka objavljenih u časopisima Nature and Science, broj članaka indeksiranih u Veb of Science i učinak univerziteta po glavi stanovnika.

Univerzitet Harvard je na vrhu rang- liste već 22. godinu, a slede Stanford i MIT, Kembridž, Berkli, Oksford, Prinston, Kaltech, Kolumbija i Univerzitet u Čikagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari