Beogradsko-karlovačka arhiepiskopija: Veronauka može biti izbačena iz škola 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke SPC večeras su uputili apel javnosti povodom „grubog kršenja prava roditelja i njihove dece na slobodno opredeljivanje i pohađanje versku nastavu u školama, kao i bojazni da će veronauka biti izbačena iz školskog sistema Srbije“.

U Apelu dostavljenom medijima oni navode da je „Ustavom Republike Srbije zagarantovano svakom građaninu Srbije pravo na slobodu veroispovesti i pravo da vaspitava svoju decu u skladu sa svojim uverenjima, a Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja omogućeno je članovima svih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica da njihova deca pohađaju Versku nastavu u osnovnim i srednjim školama“.

Svako obeshrabrivanje i sprečavanje dece i njihovih roditelja da se opredele za versku nastavu, predstavlja flagrantno kršenje njihovih Ustavom i Zakonom zagarantovanih prava, navodi se u Apelu.

Oni dodaju i da su podneli žalbe povodom prekršaja u više od 60 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 221, u kojima se izvodi verska nastava na području Arhiepiskopije.

Za „ove prekršaje“ kao najodgovornije označili su direktore škola, kojima je Ministarstvo prosvete poverilo „brigu i dužnost da roditeljima i njihovoj deci obezbede slobodno i transparentno opredeljivanje za versku nastavu, a ne da diskriminišu sopstvene učenike“.

Ocenjno je da je i nedavno iskazana „reakcija našeg nadležnog Arhiepiskopa, Pastira i duhovnog Oca – Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija – u potpunosti je opravdana i tačna“.

Verouotelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke kritkuju i Pravilnik koji je od 2008. godine uveo nova pravila za formiranje grupa za Versku nastavu i Građansko vaspitanje, koji je navodno donet bez saglasnosti vladine Кomisije za versku nastavu, sa kojom je, po zakonu, Ministarstvo trebalo da sarađuje.

„Prvobitna i najpravednija praksa, iz vremena vlade pokojnog premijera dr Zorana Đinđića, po kojoj su se grupe za Versku nastavu i Građansko vaspitanje formirale tako što se odeljenje deli na grupu za Versku nastavu i grupu za Građansko vaspitanje, bez obzira na broj učenika u njima, protivzakonito je ukinuta“. tvrde oni, navodeći da je Ministarstvo propisalo najmanje 15 učenika za formiranje odeljenja za nastavu (vernaulu ili građansko).

„Tendencija pogoršanja statusa verske nastave i samih veroučitelja nastavila se, poslednjih godina, donošenjem Stručnih uputstava o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. Minimalan broj učenika je podignut na 30, a spajanje učenika iz više odeljenja radi formiranja grupa, praktično je izbacilo Versku nastavu iz rasporeda časova, što se pre svega odrazilo na kvalitet same Veronauke i nemogućnost dece da u njoj učestvuju u okviru redovne nastave“, obrazlaže se dalje.

Zbog svega pomenutog se mi, veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, obraćamo ovim javnim apelom našoj prosvetnoj i široj javnosti, a pre svih nadležnim organima Republike Srbije i tražimo od njih da otklone sve pomenute nepravilnosti u izvođenju verske nastave u školama i omoguće normalno funkcionisanje iste, a sve u skladu sa zakonima i na korist naših učenika, zaključuje se u saopštenju.

Patrijarh je nedavno navajio da će obelodaniti imena direktora škola koji onemogućavaju versku nastavu, a mogućnost pravljenja spiskova naišla je na osudu dela javnosti, pa i samog Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari