Oskar je uglavnom još uvek nedostižna nagrada za filmove sa ovih prostora. Nekadašnjoj SFRJ jedinog je doneo Dušan Vukotić za animiranog „Surogata“. Potom je, od država nastalih njenim raspadom, jedino BiH pošlo za rukom da osvoji jednog – za film „Ničija zemlja“ scenariste i reditelja Danisa Tanovića.

Da li je, kako se to često tvrdi kad je u pitanju ova nagrada, presudna bila politička odluka ili hrabar crnohumorni prikaz sukoba devedesetih na ovim prostorima, tek Tanovićevo ime postaje centralno u bosanskohercegovačkoj, ali i regionalnoj kinematografiji. Tako je njegov poslednji film „Epizoda u životu berača željeza“ na upravo završenom Berlinskom festivalu, kao drugi najbolji dobio Srebrnog medveda, a istu nagradu osvojio je i protagonista ovog filma Nazif Mujić kao najbolji glumac festivala. Filmu, rađenom u dokumentarističkom maniru, zasnovanom na istinitoj priči o tragičnim zbivanjima u životu jedne Romkinje i njene porodice, koja se izdržava skupljanjem sekundarnih sirovina, pripalo je i priznanje Ekumenskog žirija Berlinala.

Danis Tanović rođen je 20. februara 1969. godine u Zenici. Odrastao je i školovao se u Sarajevu dok 1992. rat nije prekinuo njegove studije na pozorišnoj akademiji. Tanović se priključio bosanskim snagama i dve godine sa njima proveo na ratištu snimajući sva zbivanja. Potom, 1994. odlazi u Belgiju gde nastavlja studije i završava ih kao jedan od najboljih studenata. Njegov prvi igrani film „Ničija zemlja“ premijerno je prikazan u Kanu gde je dobio nagradu za scenario, a, zajedno sa ovom nagradom, Oskarom i Zlatnim globusom, osvojio je čak 42 priznanja što je verovatno najviše nagrada koje su ikada pripale jednom debitantskom filmu. Već drugi njegov film „L’Enfer“ nastao je u saradnji sa poljskim scenarističkim dvojcem koji su činili Kšištof Kišlovski i Kšištof Pješevič. „Cirkus Kolumbija takođe kandidat za Oskara, nije ušao u uži krug, ali je vratio na ove prostore divu jugoslovenskog glumišta Miru Furlan.

Tanović je do 2007. živeo u Parizu. Potom se vratio u Bosnu gde je 2008. osnovao Našu stranku u okviru sarajevskog kantona. Ima bosansko i belgijsko državljanstvo. Živi u Sarajevu sa suprugom Francuskinjom i petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari