Plod jabuka treba da se obere u najpovoljnijem trenutku i na najbolji način kako bi se što duže sačuvao. Plodovi ranih letnjih sitnih sorta jabuke beru se šest do sedam dana pre potpune zrelosti, jesenjih 7-14 dana, a zimski kada plodovi dostignu najveću krupnoću i znatno pre potpune zrelosti. Datum berbe određuje se na razne načine, najčešće pojavom prvih znakova svetlozelene osnovne boje pokožice ploda i čvrstoće mesa ploda. Plod jabuke postaje mekši tokom sazrevanja.


Sorte jabuke okalemljene na vegetativnim podlogama, naročito na M9, sazrevaju 7-10 dana ranije nego na sejancu divlje jabuke. Ako postoji mogućnost, prvo treba obrati najkrupnije i najbolje obojene plodove. Sorte jabuka koje služe za preradu treba brati u punoj zrelosti. Najbolje je da se berba počne ujutru kada prestaje rosa i, po mogućnosti, najbolje je to raditi po lepom i suvom vremenu na temperaturi između 15 i 25 stepeni. Ukoliko su u toku dana temperature visoke, poželjno je da se prekine berba u tom periodu. Obrane plodove jabuka treba što pre da se sklone iz voćnjaka, iznesu na tržište ili smeste u hladnjaču. Zimska sorte jabuka beru se od sredine septembra do kraja oktobra uz maksimalno izbegavanje oštećenja plodova i zavise od podloge i vremenskih prilika.

Pre početka berbe potrebno je da se ambalaža razmesti po jabučnjaku. Stone sorte beru se ručno, kako bi se obezbedio visok kvalitet plodova, a one za preradu mogu da se beru i mehanizacijom. Berba počinje od najnižih grana u kruni i postepeno napreduje ka vrhu, jer se na taj način umanjuje otpadanje plodova. Prilikom ručne berbe treba voditi računa da se plodovi mehanički ne oštećuju, da se očuva peteljka na pokožici, da se plod blago obuhvati šakom i da se palac stavlja na spojno mesto između peteljke ploda i grane. Plod se brzim pokretom savija ka palcu i tako se veza prekine. Rodne i ostale grane na stablu se obavezno čuvaju. Svaki obrani plod treba pažljivo da se spusti u ambalažu. U savremenim zasadima, na podlogama slabe bujnosti, berba se obavlja sa zemlje.

Ako se berba obavlja za preradu, plodovi treba što pre da se upotrebe. Od efikasnosti transporta obranih plodova zavisi i njihovo čuvanje. Da bi tokom cele godine imali sveže jabuke potrebno je da se čuvaju u hladnjači više meseci. Plodovi su podložni promenama i njihovo čuvanje zavisi od više faktora: sorte, podloge, starosti stabla, obilnosti roda, disanja, količine ugljendioksida i etilena i uslova u zasadu i hladnjači. Povoljne temperature za čuvanje zimskih sorti: džonagolda, zlatnog delišesa, ružičastog delišesa, ajdareda i greni smita kreću se od 0-2 stepeni, a jonatana i melrozea od 2-3 stepena. Relativna vlažnost vazduha treba da je između 90 i 95 odsto.

Plodovi jabuke češće se čuvaju u običnim hladnjačama sa normalnom atmosferom, a ređe u hladnjačama gde je ona kontrolisana. Većina sorti lakše se čuva u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom, a plodovi gran smita podnose hladnjače sa normalnom atmosferom. Cilj čuvanja je da se reši problem između sezonskog pristizanja plodova sa jedne strane i, sa druge strane, potreba za njihovim korišćenjem u svežem stanju u narednom periodu, da plod svež plod jabuke sačuvamo što duže.

Silvija Hodžić, dipl. ing poljoprivrede

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari