Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Dejvis kupa u kojem će od 6. do 8. aprila gostovati Češkoj u reprizi prošlogodišnjeg meča u Beogradskoj areni nakon kojeg su izabranici Bogdana Obradovića prošli u veliko finale.

Ishod meča na gostujućem terenu umnogome će zavisiti od sastava u kojem nastupi naš tim, odnosno da li će igrati Novak Đoković. Naime, Janko Tipsarević je septembra 2010. savladao i Tomaša Berdiha i Radeka Štepaneka, ali trenutno sedmi i 29. igrač ATP liste sigurno neće biti lak zalogaj kada iza sebe budu imali više hiljada svojih navijača. U prilog ovoj tvrdnji govori i meč kojem su Česi u Ostravi lako izašli na kraj sa solidnim Italijanima, ali koji po partijama i rangu nisu ni blizu našem timu.

Prvi reket Češke Berdih odlično je startovao u 2012. i već osvojio jednu titulu, savladavši u finalu Monpeljea domaćeg Gaela Monfisa, a jedini poraz u sezoni naneo mu je Rafael Nadal u četvrtfinalu Australijan opena. Izuzetno visokog Čeha karakterišu snažan servis i ubojiti forhendi koje odlično koristi na svim podlogama, ali i pametna igra kojom uspeva da nadoknadi nešto slabiju kretnju po terenu. Kada su u pitanju dueli sa našim igračima, protiv Tipsarevića ima negativan skor (2:4), ali su mu pripala dva poslednja međusobna meča, na završnom turniru 2011. u Londonu i na Mastersu u Parizu. Berdih pozitivan skor ima i protiv Viktora Troickog (2:1), pa je iz ovog evidentno koliko će biti važan nastup Đokovića koji je Čeha savladao osam puta, uz samo jedan poraz i to u polufinalu Vimbldona 2010.

Drugi reket Češke je Radek Štepanek, trenutno 29. igrač sveta, ali je 2006. bio i osmi na ATP listi. Sa 33 godine i već 15 sezona nastupa u svetu teniskih profesionalaca Štepanek ima iskustvo i potencijal da savlada svakog. Tako sa Troickim ima pozitivan skor 4:2, lošiji je od Tipsarevića (1:2), dok je protiv Đokovića inferioran (1:6). Od vrhunskih tenisera u dva navrata je uspeo da savlada i Rodžera Federera.

Pored Berdiha i Stepaneka u timu Jaroslava Navratila igraju još Lukas Rosol (78. na ATP) i František Čermak koji je specijalizovan za dubl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari