Na Vimbldonu 2010. Novak Đoković je započeo trogodišnju seriju učešća najmanje u polufinalu grend slem turnira, a danas će imati priliku da nastavi niz, prođe među četiri najbolja i revanšira se Čehu Tomašu Berdihu za poraz u tom polufinalu.

Međutim, od tada su se njihove karijere drastično promenile. Naš as je postao najbolji igrač sveta, podizao pehar na londonskoj travi i uvećao međusobni skor protiv Berdiha na 13-2, dok se Čeh ustalio u samom teniskom vrhu ali ne dalje od šestog mesta gde se i danas nalazi.

Nema sumnje da je Novak favorit jer poslednjih meseci, pa i godina, demonstrira konstantnu igru sa kojom malo njih i to povremeno uspeva da izađe na kraj. Interesantno je da je polufinale Vimbldona 2010. bilo jedini njihov duel na travi, pa će Đoković imati priliku da popravi i taj negativan skor. Naš as pun je samopouzdanja zbog igre kojom nije izgubio set na Vimbldonu ove godine, uz optimizam da može iskoristiti rano ispadanje Rodžera Federera i Rafaela Nadala i još jednom podići pehar kao pre dve godine.

– Izgubio sam od Berdiha 2010. ovde u polufinalu. Nikada nije lepo kada igrate protiv nekoga ko vas je pobedio na terenu, ali verujem u uspeh. Igram dobar tenis. Možda čak i bolji nego 2011. kada sam osvojio. Osećam se lepo na terenu i nadam se da ću uspeti – istakao je Đoković uoči meča sa Čehom.

S druge strane, Berdih konstatuje da će današnje četvrtfinale biti njihova druga borba za prolaz među četiri najbolja ove godine, te se nada da će uspeti da slavi za razliku od Australijan opena. Čeh uporište ima i u trijumfu u poslednjem međusobnom meču odigranom u četvrtfinalu Mastersa u Rimu.

– Već sam igrao jedno četvrtfinale grend slema ove godine, rival je bio Đoković, a sada se opet sastajemo u istoj fazi. Znam kako da ga pobedim, savladao sam ga prošli put. Probaću opet to da izvedem – optimističan je Berdih.

Zimonjić igrao za četvrtfinale

Nenad Zimonjić i njegov partner Francuz Žilijen Bebeto igrali su sinoć za prolaz u četvrtfinale muških dublova. Njihovi rivali bili su Indijac Leander Pajes i Čeh Radek Štepanek. Istovremeno, Zimonjić je i u trećem kolu u miks dublu u paru sa Slovenkom Katarinom Srebotnik a rivali će im biti Delakva i Lipski. U četvrtfinalu ženskog dubla je Jelena Janković sa Mirjanom Lučić Baroni iz Hrvatske a njihove rivalke biće Kineskinja Šuai Peng i Su Vei Sijeh iz Kineskog Tajpeha.

Juniori na terenu

Drugi nosilac Nikola Milojević igrao je protiv Danila Medvedeva, dok je Laslo Đere takođe odmerio snage sa Rusom Karenom Kačanovim u singlu a potom u paru sa Amerikancem Martinom Redlickim igrao protiv domaćih tenisera Malika i Riduta. Kod juniorki Nina Stojanović je zajedno sa Ioanom Ducom igrala protiv kolumbijsko-argentinskog para Ukros-Vega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari