Ministri iz 20 zemalja Evropske unije, koja ukupno broji 27 članica, sastali su se juče u prestonici Španije kako bi podstakli pregovore o oživljavanju evropskog ustava. Ali, čini se da veoma neuobičajen sastanak može izazvati podelu u okviru Unije i otežati proces oživljavanja, u trenutku kada zvanični Berlin ulaže velike napore za postizanje konsenzusa povodom nove povelje.

Ministri iz 20 zemalja Evropske unije, koja ukupno broji 27 članica, sastali su se juče u prestonici Španije kako bi podstakli pregovore o oživljavanju evropskog ustava. Ali, čini se da veoma neuobičajen sastanak može izazvati podelu u okviru Unije i otežati proces oživljavanja, u trenutku kada zvanični Berlin ulaže velike napore za postizanje konsenzusa povodom nove povelje. Sastanak „prijatelja ustava“ okupio je zvaničnike 18 zemalja koje su ratifikovale ustav, uz Irsku i Portugaliju. Cilj sastanka je da potpomogne napore nemačke kancelarke Angele Merkel koja želi da sačuva „što veći deo dokumenta“, pošto su ga glasači u Francuskoj i Holandiji odbacili 2005.

Za Klausa i Kačinjskog sudbina ustava nije goruće pitanje

Varšava – Predsednici Češke i Poljske Vaclav Klaus i Leh Kačinjski ocenili su da sudbina novog ustava EU uopšte nije goruće pitanje koje treba hitno rešavati . Klaus i Kačinjski su razgovarali uoči posete nemačke kancelarke Angele Merkel Pragu. Ona će s češkim premijerom Topolanekom i predsednikom Klausom razgovarati o sudbini ustava, jer to pitanje, između ostalog, blokira dalje proširenje EU, što pogađa najperspektivnije balkanske kandidate. „Nije istina da zbog toga što nije ratifikovan novi ustav u Evropi postoji neka kriza“, rekao je Klaus. Kao i Leh Kačinjski, i Klaus smatra da ustav u sadašnjem obliku nije prihvatljiv. „Ipak, mislimo da s njim treba nešto uraditi“, rekao je Klaus, dodajući da će obojica ipak pristupati obnovi rasprave o ustavu „pragmatično, bez nekih revolucija“.

Ali, nemački zvaničnici su ljuti zbog sastanka jer strahuju da bi on mogao podeliti Uniju na dva tabora, baš kada Merkelova, koja predsedava EU, pokušava da premosti razlike u stavovima. Drugi sastanak, koji je planiran kao nastavak madridske konferencije, otkazan je zbog pritiska nemačkih zvaničnika. Sporna kampanja nemačke kancelarke, koja je počela pre samo nekoliko nedelja, već izaziva komešanje u Briselu i evropskim prestonicama, i zbog njenih ciljeva i metoda koje primenjuje. Švedski komesar u EU napao je Angelu Merkel zbog insistiranja na tajnim pregovorima o povelji koji su u sredu počeli u Berlinu. Švedske novinske agencije prekjuče su objavile da je Merkelova uputila „osetljivo“ i „poverljivo“ pismo vladi u Stokholmu u kojem se navode predlozi za usvajanje unije bez organizovanja referenduma koji su čitav projekat srušili u Francuskoj i Holandiji. Pismo je izazvalo političku buru u Stokholmu. Švedska vlada se suočava sa snažnim pritiskom opozicionih političara i političkih aktivista koji zahtevaju da se pismo u potpunosti obelodani. Vlada, s druge strane, tvrdi da bi obelodanjivanje sadržaja pisma poremetilo odnose Nemačke i ove nordijske zemlje.
Peter Mandelson, evropski komesar za trgovinu, pozdravio je debatu koju je pokrenula nemačka kancelarka, ali joj je zamerio na njenim planovima i metodama. „Moramo prići ovom pitanju reformi evropskih institucija od nule. To znači od korena ka vrhu, a ne obratno“, rekao je on. Merkelova je pre neki dan u intervjuu za Gardijan izrazila potpuno suprotan stav, odnosno da debata o povelji ne može biti ponovo pokrenuta „ispočetka“ i da neće biti javnih konsultacija.
Poslanici se oštro protive tajnosti nemačkog projekta, dok je Margot Valstrem, potpredsednik komisije iz Švedske, nedavno izjavila: „Bez angažovanja građana projekat nikada neće uspeti“. Mandelson je objasnio da je pokušaj Merkelove da „spase što se spasti može“ od Nacrta ustava u potpunosti „pogrešan pristup“, pozivajući zvaničnike na temeljne pregovore o „politici i ciljevima“ Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari