Italijanski premijer Silvio Berluskoni koji danas završava posetu Izraelu izjavio je prilikom obilaska Memorijalnog centra holokausta „Jad Vašem“ u Jerusalimu da svetski lideri ne smeju biti indiferentni i dozvoliti da se ponovi najveća tragedija u istoriji. U tom kontekstu, Berluskoni je pomenuo iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji poriče postojanje holokausta i zalaže se za uništenje Izraela.

Prema mišljenju italijanskog zvaničnika, Ahmadinedžadove izjave podsećaju na reči nacističkog vođe Adolfa Hitlera. „Moramo biti obazrivi jer se svet u prošlosti već suočio s jednim ludakom“, kazao je Berluskoni. Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima Italije i Izraela, predsednik vlade u Rimu naglasio je da podržava Izrael i da je njegova politika uvek bila u skladu s politikom premijera Izraela. „Izrael je jedna od pet zemalja koje su najbliže Italiji i možete nam se obratiti ukoliko vam je potrebna podrška u međunarodnoj zajednici. To nije samo moj stav, već i mišljenje svih članova italijanske vlade i naroda“, kazao je Berluskoni.

Italijanski premijer istakao je da „sanja“ o pridruživanju Izraela EU, jer tu državu doživljava kao jednu od evropskih zemalja. Takve reči izazvale su oduševljenje izraelskih zvaničnika, predvođenih predsednikom vlade Benjaminom Netanjahuom, koji se zahvalio Berluskoniju zbog podrške inicijativi o uvođenju nove runde sankcija protiv Irana, kako bi se omeo razvoj nuklearnog programa Teherana. „Čovečanstvo se suočava s jednim od najtežih ispita od Drugog svetskog rata“, kazao je Netanjahu, upozorivši da „radikalni islamski režim predstavlja pretnju za dobrobit države Izrael, kao i za region i celo čovečanstvo“.

U okviru posete Izraelu Berluskoni je održao niz radnih sastanaka, uključujući susrete s šefom izraelske diplomatije Avigdorom Libermanom i vođom opozicije Cipi Livni. Takođe, predviđeno je da nakon današnjeg obraćanja članovima izraelskog parlamenta i susreta s šefom države Šimonom Peresom italijanski premijer poseti Vitlejem, gde će razgovarati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari