Crno-beli su brejkom u drugom meču došli na korak do šampionske titule, koju će pred svojim navijačima biti u prilici da overe u ponedeljak. Eventualno „čišćenje“ večitog rivala omogućio je Davis Bertans presudnom trojkom 19 sekundi pre kraja utakmice, kojom je dotukao neubedljive i vidno umorne košarkaše Crvene zvezde (71:69). Partizan je poveo sa 2-0 u finalnoj seriji i samo ih čudo može odgurnuti od zagrljaja šampionskog pehara, na kome će 12. put zaredom ostaviti svoje otiske.

C. zvezda – Partizan 69:71 (22:16, 21:17, 11:19, 15:19)

Hala: Pionir. Gledalaca: 5.500. Sudije: Belošević, Jovčić, Obrknežević.

Crvena zvezda Telekom: Đokić, Subotić 2, Rakočević 7, Mitrović, Lazić, Simonović 17, Milovanović, Savović 13, Katić 17, Radivojević 4, Nelson 8, Skot.

Partizan mt:s: Andrić, Lovernj 7, Milutinov 2, Vesterman 4, Gordić 9, Lučić 7, Milosavljević 9, Bogdanović 11, Gagić 6, Musli 3, Đekić, Bertans 13.

 

Zvezda je jedino u drugoj četvrtini podsetila na partije pred kraj regularnog dela ABA lige. Domaćin je u tom periodu uspeo da stekne prednost od desetak razlike, koju je umeo da sačuva samo u prva tri minuta drugog poluvremena, tačnije sve do momenta kada je spoljna linija crno-belih napokon podesila šut za tri poena. Loš procenat iz prve dve četvrtine (4-0), Partizan je jednostavno morao da popravi, s obzirom na to da je imao previše prilika kao na tacni. Vujošević je nervozu artikulisao nakon tehničke greške u prvom poluvremenu, dok je u nastavku tenzija presečena obostranim nesportskim greškama Vestermana i Savovića. Francuzu je to bila četvrta, tako da ga je zamenio raspoloženi Gordić. Partizan je uoči poslednje deonice smanjio zaostatak na obećavajuća dva poena (54:52) i bilo je pitanje trenutka kada će nokautirati rivala. Zvezda je igrala presporo i potpuno bezidejno u napadu. Sijaset akcija završavali su ishitrenim šutevima u poslednjim sekundama. Da Simonović kojim slučajem nije pogodio neke samo njemu znane trojke preko ruke, odnosno da Katić individualnim potezima nije bio ravnopravan rival protivničkim centrima, Partizan bi znatno ranije rešio ishod meča. Obostrani košgeterski post u uvodna četiri minuta poslednje deonice više je pogodovao gostima. Rastrčali su se po terenu, sustigavši rivala iz kontranapada. Nisu klonuli duhom ni kada je Simonović trojkom na dva minuta pred kraj doveo u vođstvo crveno-bele 64:59. Prvo je Bogdanović promešao vidno rovitog Rakočevića. Lazić je zatim nakon udvajanja posle zone (1-3-1) izgubio loptu. Došlo je do komešanja pod Zvezdinim reketom, a otpadak je iskoristio Bertans za kapitalnu trojku i gotovo izvesno novu 20. titulu državnog prvaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari