Besmrtni Hari Poter 1

Knjiga koju je najpre odbilo desetak izdavača, a kasnije je postala globalni hit sa više od pola milijarde kopija na stotinjak jezika, a da o (finansijskom) uspehu filmske franšize i ne govorimo, nakon tzv. pred i postnastavaka, prošle godine je dobila i svoju luksuznu varijantu obogaćenu ilustracijama DŽima Keja, čuvenog britanskog ilustratora poznatog po kombinovanju različitih crtačkih tehnika.

Kej je na sjajan način dočarao čarobni svet Harija Potera, glavnog junaka istoimenog serijala DŽoan Ketlin Rouling (DŽoana „DŽo“ Mari, devojačko Rouling / Joanne „Jo“ Murray, Rowling; Bristol, 31. jul 1965), autorke koja je u detinjstvo mališana širom sveta dodala mnogo „magije“ i mašte.

Prve dve knjige velikog formata, odštampane u punom koloru i tvrdom povezu, u Srbiju su stigle sa veoma malim zakašnjenjem u odnosu na originalna, engleska izdanja, kao prvo u regionu, zahvaljujući agilnoj izdavačkoj kući „Evro Book“, koja je vlasnik prava na ovaj serijal za Srbiju. Naslove „Hari Poter i Kamen mudrosti“ i „Hari Poter i Dvorana tajni“ (prevod Draška i Vesne Roganović), izdavač je promovisao na prošlogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Početkom ove godine, pojavila se i treća knjiga u luksuznom povezu sa Kejevim ilustracijama – „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“. A tamo:

Dvanaest dugih godina strašna tvrđava Askaban skrivala je među svojim zidinama tajanstvenog zatvorenika po imenu Sirijus Blek. Optužen je da je ubio trinaestoro ljudi bacivši na njih kletvu i za njega se smatra da je neposredni naslednik gospodara tame, lorda Voldemora. Sada je pobegao i živi tamo gde može da bude glavni: kada je Hari Poter porazio Znate-već-koga to je bio i pad Bleka. Čuvari tvrđave Askaban čuli su kako Blek mrmlja u snu: „On je u Hogvorstu, on je u Hogvorstu…“ Hari Poter nije bezbedan čak ni u čarobnjačkoj školi gde je okružen svojim prijateljima zato što sumnja da je među njima izdajnik… Ali, Blek je nešto drugo od očekivanog, u šta će čitaoce ubediti tekst i ilustracije iz ove knjige. Sledi četvrti nastavak.

U međuvremenu nova (stara) filmska franšiza nastavlja se ove godine. Nakon „Fantastičnih zveri i gde ih naći“ („Fantastic Beasts And Where To Find Them“, 2016) u režiji Dejvida Jejtsa, po scenariju DŽ. K. Rouling – koja je inspiraciju za film dobila iz istoimene knjige iz 2001 – za 16. novembar ove godine najavljena je premijera filma „Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald“, sa potpisom istog dvojca (Jejts – Rouling). Radnja filma prati NJuta Skamandera i Albusa Dambldora, koji pokušavaju da zaustave zlog, mračnog čarobnjaka Gelerta Grindelvolda.

Hari Poter nije zapostavio niti „daske koje život znače“. Pozorišna predstava u režiji DŽeka Torna, zasnovana na originalnoj novoj priči sa potpisom Torna, Roulingove i DŽona Tifanija, „Hari Poter i ukleto dete“ („Harry Potter and the Cursed Child“) najpre je postavljena u londonskom „Palas teatru“, jula 2016, da bi potom doživela i brodvejsku varijantu – od 22. aprila ove godine u „Lirik teatru“. Istoimene nove avanture Harija Potera, koje čitaoci prate, posle devet godina od poslednje knjige o neobičnom dečaku, pojavile su se i kao knjiga, odmah nakon londonske premijere, „zbog svih koji nisu bili u prilici da pogledaju predstavu u Londonu“, prema rečima autorke. Očekivano, nije reč o klasičnoj naraciji, već o maltene scenariju za predstavu. Radnja predstave (i knjige) dešava se 19 godina posle onoga što se zbilo u knjizi „Hari Poter i relikvijem smrti“. Poter radi u „Ministarstvu magije“, ima troje dece i bori sa svojom prošlošću.

I za kraj (ili početak): DŽ. K. Rouling objavila je na sajtu „pottermore.com“ četvorodelni serijal kratkih priča „Istorija magije u Severnoj Americi“, kao „predigru“ za bioskopski prednastavak priče o Poteru, „Fantastične zveri i gde ih naći“. Tim kratkim proznim ostvarenjima, Roulingova je proširila magični svet Harija Potera na drugu stranu Atlantika i otvorila jedno sasvim novo poglavlje, predstavljajući istoriju prisustva čarobnjaka na severnoameričkom tlu počev od XIV veka pa sve do 1920-ih godina, u kojima je i smeštena radnja „Fantastičnih zveri“.

Rouling magija

Hari Poter serijal: „Hari Poter i Kamen mudrosti“ (1997); „Hari Poter i Dvorana tajni“ (1998); „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“ (1999); „Hari Poter i Vatreni pehar“ (2000); „Hari Poter i Red feniksa“ (2003); „Hari Poter i Polukrvni princ“ (2005) i „Hari Poter i Relikvije smrti“ (2007). Istoimena filmska franšiza ima jedan nastavak više (poslednja knjiga snimljena je u dva nastavka);

Dodaci Hari Poter serijalu: „Fantastične zveri i gde ih naći“ DŽ. K. Rouling je objavila 2001, kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji „Comic Relief“ (luksuzno izdanje sa ilustracijama Olivije Lomenič Gil, 2017); „Kvidič kroz vekove“ objavljen 2001, takođe kao pomoć organizaciji „CR“; „Pripovesti barda Bidla“ (2008), drama „Hari Poter i ukleto dete“ (2016), „Fantastične zveri i gde ih naći“ (originalni scenario za film, 2016).

Drugi romani: „Upražnjeno mesto“ (2012); pod pseudonimom Robert Galbrajt Roulinogova piše serijal o detektivu Kormoranu Strajku): „Zov kukavice“ (2013), „Svilena buba“, „Karijera zločina“…

Magična izložba

Izložba o istoriji magije u „Britanskoj biblioteci“ u Londonu koja je otvorena od 20. oktobra 2017, obeležava 20. godišnjicu od izlaska prve knjige DŽoan K. Rouling o dečaku čarobnjaku „Hari Poter i kamen mudrosti“. Postavka pod nazivom „Hari Poter – Istorija magije“, koja je trajala do 28. februara 2018, bavi se magijom i prirodom verovanja i otkriva da su mnoge stvari koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene zapravo zasnovane na činjenicama ili na folkloru.

Izložba se 5. oktobra ove godine seli u njujorško Istorijsko društvo (Historical Society – Museum & Library), gde će moći da se pogleda do 27. januara 2019.

Povodom ove godišnjice organizator izložbe, izdavačka kuća „Blumsberi“, objavila je dve nove knjige – „Hari Poter: Istorija magije – knjiga izložbe“ i „Hari Poter – Putovanje kroz istoriju magije“. Prva knjiga čitaocima pruža uvid u predmete koji se izučavaju u „Školi za veštičarenje i čarobnjaštva“ u Hogvortsu, a druga detalje o istoriji magije, od alhemije i antičkog veštičarenja do Hogvortsa. Autor ilustracija za ovu knjigu je DŽim Kej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari