Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić izjavio je za Danas da za normalno funkcionisanje grada nedostaje toliko novca koliko je oduzeto smanjenjem transfera ove i prošle godine.


– U ovoj godini smo iz prošle preneli obaveze od 60 miliona dinara, a transfer nam je u prošloj godini smanjen za 90 miliona dinara. Da smo dobili te pare uložili bismo ih u asfaltiranje ulica u gradu i ka selima i u javnu rasvetu. Ove godine smanjenje transfera iznosi 100 miliona dinara, koliko će nam i nedostajati do kraja godine da pokrijemo sve obaveze, jer se budžet u ovom trenutku puni u procentu od 65, a bilo bi idealno da je to 75 posto, kaže Vasić.

Za iduću godinu se najavljuje da će Pirot na ime transfernih sredstava ostati bez dodatnih 130 miliona dinara.

– Ukoliko se to zaista dogodi, pošto smo sklopili ugovore za izgradnju skloništa i zatvorenog bazena i za projekte sa NIP-om, nećemo imati novac koji bi bio naše učešće, ističe Vasić.

Gradonačelnici i predsednici 151 grada i opštine u Srbiji prošle nedelje predali su peticiju Vladi Srbije, zahtevajući da im se budžetom za 2011. godinu vrate transferna sredstva u punom obimu, odnosno u iznosu od 48 milijardi dinara, koja su im u okviru antikriznih mera oduzeta pre dve godine.

Kada bi se poštovao zakon, sve opštine u Srbiji bi na ime transfera dobile 48 milijardi dinara, tvrdi gradonačelnik Pirota. Međutim, u Memorandumu Vlade o budžetu za 2011. godinu, predviđen je iznos za sve opštine na ime transfera od 28 milijardi dinara.

– Bili bismo zadovoljni kad bi se taj iznos vratio na raniji nivo od 40 milijardi dinara, kaže predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Brigo moja, pređi na drugoga

– Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da apelujemo na Vladu da poštuje zakone koje je usvojila 2006. godine. Normalno bi bilo da ona poštuje zakone. Zašto smanjuju transfere opštinama? Zato što tu imaju najmanje otpora, a ide se i logikom ''brigo moja, pređi na drugoga'', veli Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari