Ništa nije novo, ne samo u Leskovcu, nego i drugde, da se u ocenama aktuelnog stanja ne slažu vladajući koalicioni partneri i opozicija, ali je zato sigurno ,,vest dana’’ da među njima ima saglasja u jednom: budžet Gradske uprave je ,,omča o vratu’’, jer je nedovoljan da se realizuje glavni strateški projekat!

Leskovački gradonačalnik dr Goran Cvetanovićsaopštio je na konferenciji za novinare da je zadovoljan radom lokalne samuprave iako je u ovom trenutku budžet u minusu od čak 624.908.000 dinara!

– Zaključno sa 12. junom 2008. godine Direkcija za urbanizam i Fond za stambenu izgradnju dugovali su oko 223 miliona dinara, a u međuvremenu su se pojavili papiri koji govore da obaveze iznose 300 miliona. Prema prvom podatku, dug Fonda za razvoj iznosi 37.270.000 dinara, a kasnije se ispostavilo da je 61.136.000 dinara. Ovo pokazuje da su kadrovske promene potrebne kako bi se videlo pravo stanje, ali se to može uraditi u narednih mesec-dva, jer raniji čelnici nisu na odgovarajući način vodili finansije – veli dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Prema izveštaju od 12. juna (kada je započeo rad nove lokalne vlasti, odnosno koalicije), dug grada iznosio je 373.980.000 dinara, da bi se na kraju ispostavilo – precizira dr Cvetanović- da je zajedno sa dugom Direkcije dosegao iznos od 712.449.000 dinara, što ukazuje na veliku razliku.

Po Cvetanovićevoj oceni, u prethodnih stotinu dana rada nove vlasti, dugovanja lokalne samouprave su smanjena za više od 90 miliona dinara, pa trenutne obaveze Gradske skupštine iznose 624.908.000 dinara.

Prvi leskovački gradonačelnik posle dobijanja statusa grada smatra veoma važnim što je doneta odluka da se konačno okončaju radovi na poslednjoj fazi Vodosistema Barje, najznačajnije investicije u vodoprivredi juga Srbije. Do kraja meseca će biti završena gradnja škole u Turekovcu, izdvojeno odeljenje u Vlasu, ali i u selu Brejanovcu, a ostaje da se razreši dugogodišnji problem škole u Bogojevcu, dok je za narednu godinu planiran početak gradnje Ekonomske škole.

– Od momenta odvajanja Doma zdravlja od Zdravstvenog centra, od kada je lokalna samouprava postala osnivač, nasleđen je dug od 24 miliona dinara, jer bivši opštinski rukovodioci nisu dali ni dinar Domu zdravlja, a lokalna samouprava je na račun te ustanove poslednjih meseci uplatila 3,5 miliona dinara. Nabavljeno je više od 30 kompjutera i 10 štampača, Dom zdravlja u Grdelici dobio je ultrazvučni aparat, a stiglo je i 10 kompleta za prečišćavanje voda u zdravstvenim stanicama – veli dr Cvetanović.

Po oceni dr Cvetanovića dosta je urađeno i na asfaltiranju ulica i u dečjoj zaštiti, ali je ostalo mnogo nerealizovanih zadataka iz prethodnog perioda. Poseban problem je gradnja savremene autobuske stanice ,,Legas’’. Zaključeno je da se raskine ugovor sa sadašnjim izvođačem ,,Andrićkomercom’’, jer je davno protekao dogovoreni rok, a njemu je dato 20 miliona više nego što je vrednost izvedenih radova. Grad nije uspeo ni da izvuče iz velike krize ,,Parking servis’’. Sadašnje rukovodstvo je nasledilo dug od čak 18 miliona dinara. Zbog toga je lokalna samouprava formirala komisiju koja bi trebalo da utvrdi predlog mera za saniranje duga. Rebalansom budžeta je previđeno da se na račun ,,parking servisa’’ izdvaja svakog meseca po 500.000 dinara, ali to za sada neće moći da se ostvari, jer su stalne budžetske rezerve odavno potrošene!

– Grad Leskovac je za 2009. godinu kod NIP-a kandidovao deset projekata među kojima su centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja i rekostrukcija puta od ,,vlasotinačke petlje’’ do Leskovca i dogradnja i rekonstrukcija Narodnog pozorišta – veli dr Cvetanović, uz napomenu da iz NIP-a može da se očekuje najviše iznos od 25 budžeta grada, a on u ovom trenutku iznosi 1,7 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari