Druga etapa realizacije projekta besplatna pravna pomoću opštinama Pančevo i Opovo, koja je počela aprila ove godine, biće okončana krajem novembra. Projekat je pokrenut s ciljem da poveća dostupnost besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, posebno stanovnicima naseljenih mesta u ove dve banatske opštine, u oblastima porodičnog, radnog i upravnog prava, kao i pravima iz domena socijalne zaštite.

Zbog toga su tokom ovog perioda bila organizovana dežurstva advokata (bilo ih je angažovano ukupno 27) u opštinskim središtima i u svakom od devet sela pančevačke i tri sela opovačke opštine. Za ovu vrstu pomoći obratilo se 337 osoba bez stalnih prihoda ili sa minimalnim prihodima, starija lica, bolesni, samohrani roditelji i pripadnici manjinskih etničkih zajednica.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su zbog nerešavanja problema najugroženija deca, roditelji, bračni ili vanbračni supružnik i ostali ukućani, susedi i rođaci. Korisnici projekta su se izjasnili da su najčešće posledice socijalne (71 odsto), zatim psihičke (49 odsto) i fizičke (18 odsto).

Projekat je u velikoj meri odgovorio na potrebe planirane ciljne grupe, ali je imao i značajne efekte na razvoj svesti socijalno ugroženih kategorija ruralnog stanovništva o osnovnim ljudskim pravima i odgovornijem odnosu prema sebi i porodici.

Nosilac projekta bio je Grad Pančevo, a partneri u realizaciji opština Opovo, Advokatska komora Vojvodine i Centar za socijalni rad „Solidarnost“ iz Pančeva. Projekat podržava Fond za pravnu pomoćkao deo projekta Ministarstva pravde Stvaranje efektivnog i održivog sistema za pružanje besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira ga švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Budžet je iznosio nešto manje od 24.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari