U pres sali Skupštine grada Požarevca, uz prisustvo predsednik Baneta Spasovića, održana je konferencija u kojoj je pokretač akcije „Budi human i ja sam human“ Živorad Đurić najavio nove poduhvate.


Humanitarac, poznatiji pod nadimkom Žića Maradona već je u prošlosti pomagao uglavnom učenike osnovnih i srednjih škola, čiji se roditelji nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, ali je organizovao i sportska takmičenja i nagrade za školske spremačice. Ovoga puta Đurić je najavio besplatnu užinu za učenike osnovnih škola iz porodica sa niskim primanjima. Još uvek nije preciziran konačan broj onih koji ove školske godine neće plaćati užinu, ali se zna da ona mesečno iznosi 1.000 dinara.

Ipak, kako nam je nezvanično rečeno, to bi trebalo da bude do 260 učenika iz osam škola na teritoriji grada, ali bi u narednom periodu direktori škola trebalo da pošalju tačne spiskove učenika čije su porodice u teškoj materijalnoj situaciji.

Pored toga Žića Maradona će platiti do juna sledeće godine stan porodici jednog učenika OŠ „Dositej Obradović“ koji, kako je kazao, trenutno žive u garaži. Od narednih poduhvata ovaj humanitarac je izdvojio sređivanje kuće u Bradarcu raseljenoj porodici iz Like, koja živi u nehumanim uslovima.

U jednom trenutku, Đurić se osvrnuo i na priče koje je, kako kaže, čuo po gradu o motivima njegove humanosti. Veoma emotivno, povremeno i na ivici suza, insistirao je na tome da nema nikakve pozadine, ni političke, a ni samoreklamerstva.

– Mnogi ljude kao što sam ja gledaju čudno i pitaju se zašto pomažemo. Odakle nam, ko smo i u kojim smo strankama. Ja sam Živorad Đurić – Žića Maradona. Ja sam Mesec među zvezdama i nikada nisam bio u političkoj partiji, niti planiram – kazao je Đurić.

Na pitanje novinara o čestom prisustvu naprednjaka na njegovim akcijama, napomenuo da je jedan od onih koji su se uvek odazivali akcijama Neša Galija, poznati muzičar i poslanik SPS-a u Skupštini Srbije. Ipak, Đurić je iskoristio priliku da se požali na njegovog partijskog kolegu, požarevačkog gradonačelnika Miomira Ilića, koji nije došao na jednu akciju koju je on organizovao pre tri meseca.

– Tada smo pozvali sve gradske čelnike, a ja sam lično pozvao gradonačelnika. Nije došao. Pitaću ga zašto. Ako želimo dobro deci i narodu, ne bi trebalo da se legitimišemo partijskim knjižicama – dodao je Maradona.

Predsednik Skupštine grada Bane Spasović zahvalio se Đuriću na iskazanoj humanosti i poručio da će Skupština grada podržati ovu akciju u ime svih građana Požarevca.

– Moramo da učimo od Žiće Maradone i nadamo se da će se u budućnosti građani Požarevca ugledati na ovakve akcije i sami ih iniciraju – rekao je Spasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari