Besplatni pregledi za građane i nova oprema za zdravstvene ustanove 1Mozzart

Posle 25 godina služba hitne pomoći ambulante u selu Kucura dobila je novo vozilo, 60 klima uređaja stiglo je odeljenjima intenzivne nege, porodilištima, domovima zdravlja, organizovani su besplatni pregledi, donirana brojna medicinska oprema i to sve u okviru velikog humanitarnog karavana Fondacije Mozzart.

Zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je stigao na adresu Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na Svetski dan zdravlja u Beogradu je besplatno pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizmi trbušne aorte.

U okviru karavana „Tvoja štitna tvoj štit” koji je Fondacija Mozzart realizovala u saradnji sa udruženjem „Heroine” obavljeno je 3.141 pregled. Putujuća ambulanta posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo, Šabac, Kulu i Sivac.

Oktobar je mesec kada kreće novi karavan u okviru kojeg će biti organizovani besplatni pregledi dojke, a putujuća ambulanta obićiće brojne gradove širom Srbije.

„Ovu godinu će zasigurno obeležiti nekoliko hiljada besplatnih pregleda koje smo omogućili građanima širom Srbije, na šta smo veoma ponosni s obzirom na to da preventivni pregledi igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju bolesti i uspešnom lečenju. Naša naredna misija biće usmerena na besplatne preglede dojke i to u oktobru mesecu borbe protiv raka dojke”, istakla je Milica Čakajac, iz Fondacije Mozzart.

Besplatni pregledi za građane i nova oprema za zdravstvene ustanove 2
Mozzart

Tim Fondacije Mozzart će na mapu svojih putovanja Srbijom uskoro ucrtati i Vrnjačku Banju, gde će ginekološka stolica biti uručena Domu zdravlja, a zatim i Novi Sad gde će Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dobiti Specijalni uređaj za merenje sastava tela kod mališana. Nova medicinska oprema stići će i na adresu Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

Klima uređaji za zdravstvene ustanove

Uz podršku Ministarstva zdravlja, vredni uređaji stigli su na adrese opštih bolnica i zdravstvenih centara. Novih 60 inverter klima raspoređeno je uglavnom na odeljenjima akušerstva, pedijatrije i intenzivne nege, a ukupno deset ustanova je dobilo pomoć – Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, KBC Zemun, zdravstveni centri u Knjaževcu, Negotinu i Kladovu, opšta bolnica „Sveti Luka“ u Smederevu i „Studenica“ u Kraljevu, kao i Opšta bolnica u Leskovcu, Dom zdravlja Palilula i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Mataruškoj banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari