Bez zdravstvene knjižice, plaćanja i zakazivanja pregleda tokom ove godine građani inđijske opštine proveravali su krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, EKG, telesnu težinu… Ovakav vid preventivnih pregleda održava se dva puta godišnje, u proleće i jesen, a bazarom u Inđiji završen je jesenji serijal, šesti po redu.

Zdravstveni radnici inđijskog Doma zdravlja i Specijalne bolnice u Starom Slankamenu vršili su preventivne preglede građana koji su besplatni i u ovoj godini više hiljada stanovnika opštine Inđija je koristilo ovu mogućnost da proveri svoje zdravlje. Inače, zanimljivo je da je u najmanjoj mesnoj zajednici ove opštine – Slankamenačkim vinogradima, koja ima svega 280 punoletnih građana izlaznost na Bazare zdravlja bila najveća u odnosu na broj stanovnika. Prošle nedelje je ovde pregledano oko 40 građana.

– Svaki od naših pacijenata koji je ranije učestvovao na Bazarima zdravlja dobio je kartončiću koji smo uneli rezultate pregleda. Sada smo u situaciji da te podatke upoređujemo sa ovim danas i vidimo da li se građanin pridržavao naših saveta, da li je uzimao terapije i da li su mu bolji rezultati. Većina meštana Slankamenačkih vinograda ne ide kod lekara većse samo kontroliše na „Bazarima zdravlja – kaže dr Anka Koralija.

Prema rečima direktora Doma zdravlja u Inđiji dr Vase Petrovića, na prolećnim „Bazarima zdravlja“ pregledano je pet hiljada građana.

-Zbog poljskih radova nešto je slabiji odziv u jesen ali se i on meri hiljadama. Ilustracije radi reći ću da je od 6.000 pregledanih građana kod 20 odsto njih otkriven povišen krvni pritisak a 14 odsto je saznalo prvi put da ima šećernu bolest – tvrdi dr Vasa Petrović, direktor inđijskog doma zdravlja odakle su pre tri godine krenuli „Bazari zdravlja“ po celoj Vojvodini i stigli i u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari