Udruženje transplantiranih i pacijenata na dijalizi „Nefro“ u saradnji sa apotekom „Prima S“ realizovala je tradicionalnu akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Akcija je realizovana u hotelu ,,Pljevlja“, a odziv Pljevljaka bio je masovan.


– Redovna kontrola nivoa šećera u krvi kao i krvnog pritiska, najbolja je prevencija bubrežnih bolesti. Nažalost broj pacijenata iz godine u godinu raste, ističe dr Predrag Stanković predsjednik ovog Udruženja, koje već šestu godinu organizuje akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

– Namjera nam je da ukažemo na ove dvije ozbiljne bolesti koje dovode do oboljenja bubrega. Mnogi na našim prostorima povišen krvni pritisak ne smatraju bolešću. Kada upitam nekoga da li boluje od neke bolesti on kaže – ne, a kasnije se ispostavi da koristi lijekove od povišenog krvnog pritiska. Takođe mnogi ne pridaju važnost šećernoj bolesti i jave se ljekaru kada bolest bude u poodmakloj fazi, kaže dr Stanković.

Ove godine 320 mahom starijih Pljevljaka je čekalo svoj red na mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, a sekretar NVO „Udruženje transplantiranih i pacijenata na dijalizi Nefro“ Milorad Kotlaja naglasio je da treba češće organizovati akcije ovog tipa.

Akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i ove godine je u potpunosti opravdala očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari