Gradsko veće Leskovca odlučilo je da formira komisiju za utvrđivanje liste prioriteta podnosilaca zahteva za besplatnu veštačku oplodnju u Specijalnoj bolnici dr Miodraga Stojkovića u ovom gradu. Predsednik komisije je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Predstavnici Skupštine grada su maja ove godine parafirali sporazum sa ovom klinikom, odnosno kolektivom „Snebo medikalĺĺu čijem je sastavu, i u naredne tri godine svakoga meseca po tri para sa područja leskovačke opštine, koja nemaju dece, biće besplatno lečeni. Tako bi se, makar delimično, Specijalna bolnica odužila Leskovčanima, jer je dr Stojkoviću u zakup dato lepo uređeno zdanje u narednih 99 godina.

Od otvaranja Specijalne bolnice, pre nekoliko meseci, za njene usluge prijavilo se oko 700 parova ne samo iz Leskovca i Srbije, nego i iz krajeva koji su hiljadama kilometara udaljeni od centra Jablaničkog okruga. Do sada je, kako smo saznali, urađeno više od 70 tzv. transfera pacijenata koji su stari do 47 godine, a lekari bolnice se nadaju povoljnom ishodu u 20 do 40 odsto slučajeva.

Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju još se nije našla na spisku zdravstvenih ustanova koje delimično finasira država, a jedan od razloga što zahtev Ministarstvu zdravlja nije prošao je – nekompletna dokumentacija.

Inače, gradnju bolnice na Hisaru pratilo je niz sumnji, a iz lokalne samouprave je pre par godina najavljivano da će Odsek za privredni kriminal ispitati i samo ulaganja sredstava u ovaj reprezentativni objekat. Gradnja klinike je često bila i predmet brojnih konferencija za novinare i služila je za pridobijanje političkih poena. Izgleda da vreme zagorčavanja života dr Stojkoviću ipak nekako prolazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari