Na brdu Hisar, udaljenom samo kilometar od centra Leskovca, juče je u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili Dragan Đilas, ministar za NIP, Nevena Karanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i lokalni funkcioneri, otvorena Specijalna bolnica za lečenje steriliteta prof.

Na brdu Hisar, udaljenom samo kilometar od centra Leskovca, juče je u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili Dragan Đilas, ministar za NIP, Nevena Karanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i lokalni funkcioneri, otvorena Specijalna bolnica za lečenje steriliteta prof. dr Miodraga Stojkovića.
– Ne znam da li ćemo biti najbolji, ali vas nećemo izneveriti – obratio se gostima Miodrag Stojković, naglašavajući da je za realizaciju ovog projekta, koja je trajala četiri godine, zaslužna grupa ljudi, koji su posebno pomogli kada je bilo najteže i kada se pomišljalo da se odustane od ovog programa. Profesor Stojković, inače Leskovčanin koji živi i radi u Španiji, ispričao je anegdotu o svojim sugrađanima, koji „na malecku stolicku sediv, a u golemo nebo gledav“.
Vladan Marinković, predsednik Opštine Leskovac, rekao je da bi svi trebalo da se ugledaju na profesora Stojkovića, koji je cilj ostvario zahvaljujući znanju i energiji. Nevena Karanović je podsetila da u Evropi, s prosekom starosti od 45 godina, srpski narod pripada grupi najstarijih. Zato je minule godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo široku akciju kako bi se pomoglo mladima, posebno onima koji ne mogu prirodnim putem da dođu do potomstva.
– Beograd je, prirodno, motorna razvojna snaga Srbije, a ovakva Specijalna bolnica u Leskovcu sigurno će doprineti stvaranju bolje slike o nerazvijenom jugu naše zemlje – konstatovao je Dragan Đilas, dodajući da oko ovakvih i sličnih projekata treba da se okupljaju najkreativniji stručnjaci naše Republike.
Inače, minulih dana se za lečenje steriliteta u Specijalnoj bolnici Miodraga Stojkovića prijavilo više od 500 bračnih parova, a sa svakim petim parom su obavljeni razgovori. Veliko interesovanje su iskazali mladi ne samo s juga Srbije, nego i iz Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Nemačke, Austrije i Republike Srpske. Kompletna oprema ove bolnice vredna je tridesetak miliona dinara, a laboratorija je, na primer, opremljena kao i na Institutu „Princ Filip’’ u Valensiji, gde je profesor Stojković zaposlen. U sali za preglede instaliran je najsavremeniji ultrazvuk, a bolnica ima i specijalne kontejnere koji će lekarima omogućiti da se embrioni, jajne ćelije i spermatozoidi čuvaju zamrznuti do pet godina.
Prema rečima dr Stojkovića, niko nema magičnu formulu da svakome ko želi potomstvo izađe u susret, ali će svima maksimalno pomoći da ostvare svoj san. U Specijalnoj bolnici, kako smo saznali, biće angažovano nekoliko ginekologa i specijalno obučenih sestara. Cena usluge je oko 2.500 evra, koliko je i u klinikama u Beogradu i Novom Sadu. Jednom broju najsiromašnijih pacijenata, biće pružen besplatan medicinski tretman, a očekuje se i pomoć nadležnih državnih institucija.
-Kada sam minule godine, u jesen, došao iz Valensije u Leskovac, bio sam potpuno razočaran i čak jednog trenutka razmišljao da odustanem od ovog posla. Na krovu klinike video sam jato svraka, ali sam sada više nego siguran da će ovde dolaziti rode – zaključio je Miodrag Stojković, koji je proglašen počasnim građaninom Leskovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari