Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović potpisao je u Bijelom Polju ugovore o kreditima za drugi poziv MIDAS grant projekte sa 42 korisnika iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Andrijevice, Plava i Kolašina. Vrijednost potpisanih ugovora je 331.000 evra, dok će iznos grant bespovratne podrške Ministarstva iznositi 60 odsto od vrijednosti investicija, što iznosi 198.000 evra.


– Naša prognoza je da bi ove godini moglo biti ukupno uloženo u poljoprivredu oko 13 miliona evra. Nastavićemo sa podržavanjem, prije svega, dugoročnih projekata. Ja se nadam da će se otvoriti i nova radna mjesta I da ćemo povećati udio poljopruvrede u ukupnoj ekonomiji Crne Gore, kazao je Ivanović. Miloš Šturanović, menadžer MIDAS projekta je kazao da je ovo potpisivanje ugovora po drugom pozivu MIDAS grantova.

– U prvom pozivu smo imali 780 aplikacija, od čega je 98 bilo iz opštine Bijelo Polje, sa visinom iznosa planiranih investicija 2, 7 miliona evra, što nam govori o tendenciji, želji I stremljenju poljoprivrednih proizvođača iz ovog kraja i mi smatramo da ima dosta investicija i planova koji se mogu ispratiti. Vrijednost naše potencijane podrške bila je 1, 35 miliona evra. Od tih 98 aplikacija iz Bijelog Polja, mi smo ispratili 34 i sa njima smo potpisali ugovor o grantu, čija je vrijednost bila 888.000 evra. Naša planirana podrška iznosila je 444.000 evra. Od ovih 34 korisnika 26 je već završilo investiciju i njima je uplaćeno 283.000 evra, dok ovi ostali su na putu da investicije budu implementirane, istakao je Šturanović, ističući da je u okviru trećeg MIDAS projekta bilo tri aplikacije iz Bijelog Polja, čija je vrijednost bila 91.000 evra. On je istakao da je u toku četvrti poziv MIDAS grant projekata.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da davanja Ministarstva poljoprivrede prema ovoj sredini neće biti manja ove godine u odnosu na prošlu.

– Bijelo Polje je kroz sve ono što se dešavalo u ulaganjiiam u ruralno područje sinhronizovano od Vlade i lokalne uprave, utrostručilo poljoprivrednu proizvodnju u posljednjih nekoliko godina i sada zauzima značajan udio u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore. Mi smo koncipirali plan kako u ovoj i narednim godinama, sa raspoloživim resursima, postići što bolje efekte u poljoprivredi. Danas su ugovore potpisala četiri poljoprivrednika iz Bijelog Polja, čiji projekti iznose oko 50.000 evra, od čega će bespovratna podrška Ministarstva biti 60 odsto implementiranih investicija. Do sada, preko MIDAS grantova iz Bijelog Polja je bilo 38 projekata, a trebalo bi da ih bude još 18, tako da će se do sada isplaćenoj i ugovorenoj podršci u iznosu od 492.000 evra pridodati naredni ugovori, tako da će direktna i bespovratna pomoć Ministarstva poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja iznositi oko 750.000 evra, istakao je Žurić.

Potpisnici ugovora o kreditima za drugi poziv MIDAS grant projekte ističu da su zadovoljni, te da će im odobreni projekti pomoći u unapređenju svojih poljoprivrednih gazdinstava. Vučko Pešić iz Tomaševa ističe da je njegov projekat vrijedan 18.000 evra i da mu je ovo drugi put da dobija sredstva zahvaljujući MIDAS grantovima.

– Planiram da ispoštujem projekat, po evropskim standardima koje moramo slijediti, kazao je Pešić. Ni Goroljub Živaljević iz Gornje Ržanice kod Plava ne krije zadovoljstvo ovom podrškom Ministarstva poljoprivrede.

– Aplicirao sam za kosačicu i traktorsku grabulju. To je investicija od oko 4,5 hiljada evra. Prošle godine sam aplicirao za traktor, kupio sam ga i povraćaj mi je izvršen. U ovom četvrtom pozivu planiram da apliciram za rasturač stajnjaka, plugove i frezu, to će biti oko 10.000 evra, kaže Živaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari