Ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu završen je bez ikakvog dogovora na tešku globalnu ekonomsku krizu. OsnivačForuma Klasu Švab obelodanio je „globalnu inicijativu redizajniranja“ koja ima za cilj reformu bankarskog sistema, regulacija i korporativnog vladanja. Pet dana više od 2.000 poslovnih i političkih lidera razgovarali su o, kako su je neki nazvali, „krizi kapitalizma“. Nuriel Rubini, jedan od nekoliko ekonomista koji su precizno predvideli kreditni krah nisu bili jedini koji su na Forumu izgovorili čuvenu Čerčilovu rečenicu: „Kapitalizam je najgori sistem izuzuev za one koji ga nisu iskusili“.

Ipak sve se svelo na diskusije koje nisu donele nikakva rešenja. Debate su dokazale pojačanu neizvesnost podjednako i kod političkih i korporativnih šefova, dok su pokušavali da odmere opseg ekonomske krize i iznesu načine za izlazak iz nje. Niko u Davosu, smatraju analitičari, nije ni pokušao da negira predviđanja da će kriza biti još dublja i da predstoje vremena duge recesije. Profesor Švab kaže da je trenutna situacija savršen primer dokle banke mogu samostalno da rukovode i osmišljavaju sistem samoregulacije, bez pomoći vlade.

S druge strane, van konferencijske sale došlo je do sukoba između policije i demonstranata zbog održavanja Foruma. Policija je postavila kordon kako bi sprečila demonstrante da idu u šetnju. Pošto su demonstranti gađali policiju kamenicama, petardama i flašama, policija je odgovorila suzavcem. Demonstranti, od kojih su neki nosili transparente poput „vi ste kriza“, i bacali grudve, došli su do ograde kojom je ograđen hotel „Zehof“ u Davosu, u kome su bili smešteni mnogi svetski lideri i biznismeni. Član Zelene stranke u Davosu Aleks Hajdeger rekao je da su poslovni krugovi krivi za ekonomsku krizu. Preduzete se i vanredne kontrole i policajci pretresaju građane, posebno u blizini mesta protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari