Megatrend je prvi univerzitet u Srbiji koji je doneo Povelju o akademskim pravima i dužnostima svojih članova i prva privatna visokoškolska institucija koja je ustanovila funkciju univerzitetskog ombudsmana.


– Nakon 23 godine postojanja univerzitet je odlučio da institucionalizuje zaštitu studenata donošenjem Povelje. U javnosti se dosta govori o korupciji u visokom obrazovanju, koja se ne vezuje samo za privatne već i za državne visokoškolske ustanove. Ponosni smo na činjenicu da na Megatrendu nije bila nijedna afera prodaje ispita ili diploma. Tri profesora su uhvaćena u pokušaju da to urade, što je bio kraj njihove akademske karijere na Megatrendu, a protiv jednog je podneta krivična prijava. Da bismo zaštitili naše studente od takvih pojava doneli smo ovu povelju – rekao je rektor Megatrenda Mića Jovanović.

On kaže da do sada nije bilo pritužbi studenata na ponašanje profesora, jer je odnos između akademaca i svih zaposlenih na Megatrendu „korektan i kvalitetan“.

Povelja o akademskim pravima i dužnostima članova univerzitetske zajednice obezbeđuje ravnopravan odnos studenata i profesora, poštovanje različitosti, kao i sprečavanje netrpeljivosti prema manjinama. Ovaj dokument garantuje akademcima i niz praktičnih stvari, kao na primer da mogu lako da pribave neophodnu literaturu i da im ona bude prilagođena. Povelja predviđa obavezu svih članova akademske zajednice da se jedini drugima obraćaju na pristojan način, uz poštovanje ličnog integriteta. Izražavanje, posebno nastavnika, mora da bude profesionalno i predusretljivo i ne sme da sadrži uvredljive, diskriminatorske ili lascivne sadržaje, navodi se u dokumentu.

Za zaštitnika prava Megatrend univerziteta izabrana je profesorka Ljiljana Manić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari