Selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslava Ćiru Blaževića jako je pogodila smrt Vedrana Puljića, navijača Sarajeva ubijenog u uličnim neredima u Širokom Brijegu, pred nedeljni meč ova dva kluba.

Hrvatski trener na klupi „zmajeva“ priznaje da nije u stanju normalno organizovati pripreme za ključni susret kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. ove subote u Estoniji, od kojeg našim komšijama zavisi prolaz u baraž.

– Već dva dana pokušavam svu svoju energiju usmeriti na rad s ekipom, ali ne uspevam misliti samo o fudbalu. Što je najgore, ni igrači nisu „čisti“ u glavama. Sve nas je šokirala i porazila ova tragedija. Pogibija malog Vedrana tema je svih naših razgovora. Ne možemo ostati gluvi i nemi na događaj koji je celu zemlju podigao na noge – kaže za Danas Blažević.

Prema nekim tumačenjima ovaj sukob bio je (i) na nacionalnoj osnovi. Kako ga vi vidite?

– Ima onih koji, ionako dovoljno mučnu atmosferu potpaljuju takvim tendecioznim pričama i pisanjima. Neumesno je ovo što ću reći, ali drago mi je što nema istine u njima. Jednostavno, huligani su udarili jedni na druge. I odneli jedan mlad život. Zgrožen sam i obeshrabren pred poslednjom eskalacijom navijačkog nasilja. Nažalost, ne mislim da mu se može stati na put samo drastičnim kaznama za počinioce ovog bezumnog čina. Društvo i država moraju do kraja dešifrovati i raščlaniti porive sveprisutnog besa i divljaštva mladih, zbog kojih su ubijeni Tuluzov navijač u centru Beograda i Puljić u Širokom Brijegu i zbog kojih je u Temišvaru napadnut i umalo ubijen Dinamov potpredsednik Mamić… Lečimo anomalije, a ne njihove posledice.

Da li je rešenje prekidanje Premijer lige, što zagovaraju neki predstavnici najviših vlasti BiH?

– Ni pod razno! Ne sme se s belom zastavom pred huligane, a prekidanje prvenstva značilo bi upravo predaju, priznanje da je zajednica nemoćna u obračunu sa tim siledžijama. Ne smemo dozvoliti da nam umre fudbal – selektor bosansko-hercegovačke selekcije protivi se jednoj od ideja Ministarstva kulture i sporta u Vladi BiH, koje je za zaključavanje terena do donošenja Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama.

Inače, od Vedrana Puljića na današnjoj sahrani oprostiće se i kompletna reprezentacija BiH. Džeko, Misimović, Supić, Salihović, Ibišević i ostale zvezde najjače fudbalske selekcije naših suseda, zajedno sa stručnim štabom i najviđenijim funkcionerima Fudbalskog saveza BiH prisustvovaće pogrebu ubijenog dvadesetčetvorogodišnjaka.

Čolaković: Zakonom protiv nasilja

Predsednik FSBiH Sulejman Čolaković priznaje insistira na brzoj reakciji države.

– Insistiramo da Parlament BiH konačno donese zakon o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama. Prijedlog zakona od strane Ministarstva bezbednosti BiH sačinjen je i dat u javnu raspravu pre četiri, pet godina i nije trebalo čekati da se dogodi ovakav incident da bi se ponovo pokrenulo to pitanje – kaže Čolaković.

Osumnjičeni pobegao iz pritvora

Osumnjičeni za ubistvo navijača iz Sarajeva Vedrana Puljića, Oliver Knezović, pobegao je tokom noći iz pritvora, potvrdio je portparol policije Zapadno-hercegovačkog kantona Damir Čutura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari