Na auto-punilištu Rafinerije nafte Pančevo počela je sa radom jedinica za vraćanje gasne faze, koja sprečava sva isparenja takozvanih belih derivata (benzina i dizela) prilikom utovara u auto-cisterne. To će, prema rečima stručnjaka RNP, u potpunosti eliminisati aerozagađenje iz ovog izvora, s obzirom na to da je do sada 1,2 litra goriva po kubnom metru otpremljene robe nekontrolisano odlazilo u atmosferu i dodatno opterećivalo ionako tešku ekološku situaciju u Pančevu.

Osim ekološkog, ovaj projekat ima i ekonomski značaj, jer će se na oko 400.000 do 500.000 tona, koliko se godišnje iz Rafinerije otpremi drumskim cisternama, uštedeti oko pola miliona litara goriva u vrednosti isto toliko evra.

Oko milion evra je uloženo u rekonstrukciju šest utakačkih mesta, a preostaje da se modernizuju još četiri utovarne ruke. Realizacija ovog projekta kasni 11 meseci, jer je auto-punilište, zajedno sa sličnom rekonstrukcijom punilišta železničkih cisterni i pristaništa plovnih objekata na Dunavu, trebalo da bude završeno krajem prošle godine, prema Rafinerijinom akcionom planu zaštite životne sredine. Kao novi rok za završetak ovog posla sada se spominje kraj 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari