Izbore za republikanskog predsedničkog kandidata za novembarske izbore u SAD ozbiljno je uzdrmao Njut Gingrič. Na primarnim partijskim izborima u Južnoj Karolini, Gingrič je, sasvim neočekivano, sa osvojenih 40 odsto glasova potukao bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija.


„Ljudi uopšte ne shvataju šta se događa. Ne radi se o tome da ja dobro debatujem. Ja samo jasno izražavam vrednosti koje američki narod najdublje oseća“, rekao je Gingrič odbacujući tvrdnje da je njegov uspeh povezan sa nastupom na najnovijim debatama. Opšta je ocena analitičke javnosti da je ovo preloman momenat za Republikansku partiju, s obzirom na to da od 1980. nijedan od pretendenata nije postao partijski predsednički kandidat, a da prethodno nije osvojio unutarstranačke izbore u Južnoj Karolini.

Gingrič, nekadašnji predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa smatra predsednika Baraka Obamu najefikasnijim predsednikom za markice za hranu, aludirajući na veliki broj siromašnih Amerikanaca koji se na taj način prehranjuju. Sebi je poželeo da bude predsednik koji će najbolje isplaćivati plate.

Njuton Liroj Mekperson je rođen 17. juna 1943. u Pensilvaniji. Diplomirao je na univerzitetu Emori u Atlanti, a doktorirao modernu evropsku istoriju na univerzitetu Tulan u Nju Orleansu. Tokom 1970-ih predavao je istoriju i geografiju na koledžu Zapadna Džordžija. Politika mu postaje predmet interesovanja još dok je bio tinejdžer kada je živeo u Orleanu u Francuskoj.

Kao koautoru „Ugovora sa Amerikom“, Gingriču se pripisuje velika zasluga za pobedu republikanaca 1994. na kongresnim izborima. To mu je naredne godine osiguralo titulu „Čovek godine“ prema izboru magazina Tajm. Kada je novembra 1998. podneo ostavku na mestu predsedavajućeg Predstavničkog doma, Gingrič postaje politički savetnik i osnivač savetodavne kompanije Gingrič grupe. Finansijski podaci iz jula prošle godine pokazuju da Gingrič i njegova supruga na bankovnim računima poseduju najmanje 6, 7 miliona dolara.

Autor je i koautor 27 knjiga. Osim toga, okušao se i u filmskoj industriji, a poznat je po pisanju političkih govora. Čest je gost političkih tok šou emisija u kojima bez dlake na jeziku vrlo često kritikuje demokratske oponente nazivajući ih bolesnicima, izdajnicima, čudacima. Gingrič se ženio tri puta. Iz prvog braka ima dve kćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari