Dok se školarci uveliko odmaraju, za pojedine pirotske učenike nema raspusta. Tradicionalna Zimska škola za mlade matematičare u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pirotu okupila je 150 talentovanih učenika od trećeg do osmog razreda koji su za trenutak prekinuli svoj raspust kako bi stekli dodatna znanja iz matematike.

Dok se školarci uveliko odmaraju, za pojedine pirotske učenike nema raspusta. Tradicionalna Zimska škola za mlade matematičare u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pirotu okupila je 150 talentovanih učenika od trećeg do osmog razreda koji su za trenutak prekinuli svoj raspust kako bi stekli dodatna znanja iz matematike. U ovoj školi bez ocena i dnevnika predavači su profesori, nastavnici i učitelji iz svih osnovnih i srednjih škola u gradu. Efekti ove škole više su nego pozitivni. Talentovani mladi matematičari, koji su minulih godina pohađali Zimsku školu matematike, kasnije su bili u Istraživačkoj stanici u Petnici i Centru za talente u Nišu, pa nije ni čudo što je ova pirotska škola postala rasadnik talentovanih matematičara.
Predsednica Podružnice Društva matematičara za Pirotski okrug i profesor matematike u pirotskoj Gimnaziji Valentina Kostić kaže da je ova škola dobra priprema učenika za takmičenja, jer se u njoj obrađuju upravo teme za takmičenja.
– Kriterijum za izbor učenika od petog do osmog razreda jeste učešće na okružnom takmičenju iz matematike, za učenike četvrtog razreda plasman do 30. mesta na opštinskom, u trećem razredu birali smo najbolje učenike prema preporuci učitelja. Svake školske godine dvadesetak đaka iz Pirota učestvuje na republičkim takmičenjima i osvaja uglavnom prva tri mesta. Ovo je prilika da se oni još bolje pripreme za nova takmičenja jer ćemo ovde vežbati zadatke koji se obično postavljaju na tim takmičenjima. Prvobitno je bila ideja da to bude Pirotska istraživačka stanica (PIS). U početku je zamišljeno tako da talentovana deca slušaju dodatna predavanja iz matematike, fizike, hemije i biologije. Međutim, ostala je samo matematika – kaže Kostićeva.
Njeni polaznici kažu da je Škola prilika da nauče mnogo toga novog, ali i da se sjajno druže s drugarima iz drugih škola. Svi oni vole matematiku i ona za njih nije bauk.
Učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ Danica Stojanović četvrti put je u ovoj školi. – Išla sam na mnoga takmičenja i znanje koje sam ovde stekla mnogo mi je koristilo – kaže Danica.
I učenica petog razreda škole „Vuk Karadžić“ Anđela Mladenović deo svog raspusta koristi u Zimskoj školi. – Prvi put sam ovde. Verujem da će mi znanje koje steknem značiti u redovnoj nastavi, ali i kao priprema za buduća takmičenja. Učimo i sjajno se družimo – kaže Anđela.
Naša uloga je da ih još više motivišemo, bez obzira na to što svi oni vole matematiku i uvek žele nešto više. To je dodatni motiv za sve nas – kaže profesor informatike i matematike u Ekonomskoj školi u Pirotu Draginja Dinčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari