Proteklog vikenda u Bijelom Polju je održana manifestacija Dani meda, pod nazivom „Med je hrana i lijek“, na kojoj je učestvovalo 40 izlagača iz Crne Gore i Srbije.

Ovu manifestaciju organizovalo je Udruženje pčelara“„Pčelar“ iz Bijelog Polja, uz pokroviteljstvo Opštine i Ministarstva za poljoprivredu.

U ambijentu gradskog parka pčelari su predstavili svoje proizvode i opremu koja je potrebna za pčelarenje. Inače, sjever Crne Gore, prema procjenama stručnjaka, izuzetno je povoljan za bavljenje ovim poslom, tako da je pčelarstvo na području Bijelog Polja veoma razvijeno. To potvrđuje i činjenica da Udruženje pčelara u Bijelom Polju ima oko 300 registrovanih članova, sa oko 4. 000 pčelinjih društava.

– Namjera opštine je da se na pravi način valorizuju turistički potencijali i ponuda, kao i proizvodnja zdrave hrane. Ovakve i slične manifestacije su potvrda da u tom pogledu imamo šta da ponudimo, kazao je glavni opštinski administrator Radovan Obradović, otvarajući Dane meda u Bijelom Polju. Dok je pred štandovima vladala prava gužva, probao med i upoređivalo da li je slađi onaj iz Arilja, ili sa Cetinja, sekretar Udruženja bjelopoljskih pčelara Vlado Šebek kaže da je ovo najslađa manifestacija do sada u Bijelom Polju.

– Ovo je pčelarski prvijenac u našem gradu. Ali, nadamo se da će prerasti u tradiciju. Jer, ovdje je pokazana sva maštovitost pčelara iz Crne Gore i naših gostiju iz Prijepolja i Arilja. Imali smo priliku da saznamo nešto više o pčelarstvu i razmijenimo iskustva, a brojni posjetioci su mogli da kupe ono što im je bilo potrebno, kaže Šebek. On naglašava da je održavanje Dana meda bilo decenijski san bjelopoljskih pčelara i da je ovo dešavanje u sklopu nastojanja pčelara da doprinesu razvoju poljoprivrede, pčelarstva i zdrave hrane, za šta, kako naglašava Šebek, imaju punu podršku Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić smatra da Bijelo Polje, s obzirom na potencijale koje ima, treba da postane nosilac razvoja poljoprivrede i pčelarstva u regionu. „Ovdje je pčelarstvo veoma razvijeno i ima veliku tradiciju. Tu je i nekoliko rekordera u pčelarstvu, tako da se sve mora uraditi da nastavimo sa unapređenjem naše grane. Raduje nas činjenica da smo u posljednjih nekoliko godina učetvorostručili naše članstvo“, kaže Miljanić.

Manifestacijom Dani meda u Bijelom Polju najzadovoljniji su bili proizvođači meda. Lidija Martinović sa Cetinja, inače dobitnik velikog broja nagrada, kaže da učestvuje na svim sličnim manifestacijama, a da ova u Bijelom Polju, s obzirom da se organizuje prvi put, pokazuje visok nivo.

– Izložila sam sve proizvode od meda, kao i kozmetiku. Sve je bez hemije i konzervansa, kaže Martinović. I ne samo njen, svih 40 štandova je ponudlo čisto prirodne proizvode od meda. Svako od izlagača je izdvojio po jedan od svojih proizvoda za bjelopoljsku predškolsku ustanovu „Dušo Basekić“ i Dnevni centar „Tisa“, za djecu sa posebnim potrebama. Takođe, predsjednik podgoričkog Udruženja pčelara Mirko Šćepanović poklonio je košnicu četvorogodišnjem pčelaru iz Bijelog Polja Vasiliju Kneževiću, najmlađem učesniku manifestacije, dok je podgorički pčelar Milorad Globarević bjelopoljskom udruženju pčelara uručio dvije antivarozne podnjače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari