Skup kojim su pripadnici bugarske nacionalne zajednice u Bosilegradu juče obeležili 138. godišnjicu rođenja Vasila Levskog protekao je bez incidenta. Skup je ranije zabranila policija i to u periodu od 10 do 14 sati u Bosilegradu.


– Sa graničnog prelaza vraćeno je nekoliko autobusa kojima nije dozvoljeno da dođu u Bosilegrad – rekao je za Danas Ivan Nikolov iz Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu koji je ove godine bio organizator obeležavanja godišnjice. On je naveo da je „nakon intervencije ambasade Bugarske u Srbiji dozvoljeno da jedan autobus sa gostima iz Sofije i nekoliko TV ekipa ipak budu pušteni do Bosilegrada“.

U Bosilegradu su juče boravili ambasador Bugarske Georgi Dimitrov, kao i zamenik gradonačelnika Sofije Ivan Sotirov. Pošto je okupljanje bilo zabranjeno cveće i venci su položeni nakon isteka zabrane.

Dimitrov: Prevazići istorijske razlike

– Moramo da prevaziđemo istorijske nesuglasice, jer se nalazimo na zajedničkom putu da dva naroda žive u dobrosusedskim odnosima i da istorija ne sme da nas razdvaja već povezuje – rekao je u Bosilegradu ambasador Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari