SAD će podržati Gruziju pošto bivša sovjetska republika teži da ojača svoje demokratske principe, rekao je američki potpredsednik Džozef Bajden koji je juče okončao dvodnevnu posetu toj zemlji.

 On je dodao da Vašington podržava teritorijalni integritet Gruzije nakon njenog rata sa Rusijom 2008. Međutim, kako je istakao, to ne znači da SAD nude bezbednosne garancije. Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je uoči posete američkog potpredsednika rekao da će od Bajdena zahtevati da Vašington snabdeva njegovu zemlju modernim oružjem za akcije odbrane i upozorio da će ukoliko SAD odbiju taj zahtev, tako podstaći rusku invaziju. On je, takođe, naveo da je dijalog o sporazumu u vezi sa oružjem i dalje na niskom nivou, ali da će izvršiti pritisak na Bajdena da ubrza proces isporuke oružja protiv vazdušne odbrane i dodao da će zahvaljujući takvom naoružanju, „sve usijane glave dva puta razmisliti pre nego što preduzmu nove vojne inicijative protiv njegove zemlje“.

Gruzija je takođe zahtevala od Bajdena da SAD pomognu da se intenziviraju akcije patrola na granicama njena dva sporna regiona, Južne Osetije i Abhazije. Kako navode dopisnici, Bajden je izjavio da bi SAD mogle da razmotre mogućnost da pošalju američke posmatrače u region ukoliko to Gruzija zahteva. „O tome ćemo odlučivati ukoliko i kada nam Tbilisi pošalje zahtev“, rekao je američki potpredsednik, „Mi smo uz vas i tačka kada je reč o priznavanju vašeg teritorijalnog integriteta. Mi odbijamo da priznamo da Abhazija i Južna Osetija nisu deo Gruzije“, rekao je. Hiljade ruskih vojnika trenutno je stacionirano na spornim teritorijama.

Kako navode dopisnici iz Tbilisija, Sakašvili želi da iskoristi svu podršku koju može da dobije od SAD godinu dana nakon rata s Rusijom. Bajden, koji je u Gruziju doputovao nakon posete Ukrajini, rekao je da dok SAD teže da održe dobre odnose s Rusijom, izvesna pitanja nisu za diskusiju. Jedno od njih, kako je rekao, jeste shvatanje sfere uticaja iz 19. veka. On se zalaže za jačanje saradnje NATO i bivših sovjetskih zemalja i smatra da to predstavlja realnost koju će Rusija jednostavno morati da prihvati. Bajden je istakao da veruje da će celokupna određenost ruske demokratije biti delom procenjena na osnovu toga kako se razvijaju demokratske zemlje oko Rusije. NATO je obećao Ukrajini i Gruziji konačno članstvo, ali nije određen tačan datum njihovog prijema u Alijansu.

Kremlj protiv naoružavanja Sakašvilija

Moskva – Rusija će preduzeti „konkretne mere“ da spreči Gruziju da se ponovo naoruža posle prošlogodišnjeg rata s Moskvom, izjavio je juče zamenik ruskog šefa diplomatije Grigorij Karasin. „I dalje ćemo onemogućavati ponovno naoružavanje režima predsednika Mihaila Sakašvilija i preduzećemo konkretne mere protiv toga“, izjavio je Karasin. On nije imenovao nijednu zemlju, ali je Moskva ranije izrazila nezadovoljstvo zbog odluke Ukrajine da Gruziji proda oružje koje je korišćeno u ratu u avgustu prošle godine. Karasin je ovo izjavio u vreme posete američkog potpredsednika Džoa Bajdena Tbilisiju, u znak podrške Gruziji uoči prve godišnjice rata sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari