Do kraja ove godine oko 50 visokoškolskih ustanova i 500 studijskih programa trebalo bi da se prijave za novi krug akreditacije, koji se u Srbiji obavlja na svakih pet godina. U ovom trenutku obrađuje se dokumentacija 14 visokoškolskih ustanova i 208 studijskih programa.

To su ustanove koje su prve akreditovane 2008, a one su se prijavile za novi krug provere krajem prošle godine. Do 31. marta dokumentaciju treba da predaju fakulteti akreditovani u drugoj polovini 2008, ističe za Danas Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju.

– Do junskog upisnog roka donećemo odluke za sve ustanove i studijske programe kojima akreditacija ističe u prvoj polovini 2013. godine, tako da će se upis nove generacije brucoša odvijati nesmetano – kaže Vujčićeva.

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu danas se završava dvodnevni seminar namenjen fakultetima koji tokom ove godine ulaze u novi krug akreditacije. Procedura se neće razlikovati od dosadašnje, ali je smanjen broj dokumenata koje fakulteti treba da podnesu. U međuvremenu nisu menjani ni standardi za akreditaciju, niti je Komisija takve predloge do sada dobila. Novina je jedino što će akreditacija biti jeftinija.

– Komisija je u junu prošle godine dobila odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje sa novim cenama akreditacije, koje su umanjene za 20 odsto. Postoji prostor za dodatno smanjenje cena i inicijativa je već pokrenuta. Po zakonu odluku o tome donosi Nacionalni savet – kaže Vujčićeva.

Iako je i ministar prosvete ranije rekao da se „razmatra mogućnost” za dodatno pojeftinjenje akreditacije, Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje kaže da toga zasad neće biti.

– Savet će takvu odluku doneti kada dobije jasno uverenje Ministarstva prosvete ili Vlade da će se obezbediti stabilan mehanizam finansiranja Komisije za akreditaciju. U suprotnom rizikujemo da dalji rad komisije bude doveden u pitanje, a to predstavlja opasnost za celokupan sistem visokog obrazovanja u Srbiji. Iako smatramo da su cene akreditacije visoke, svesni smo odgovornosti i značaja komisije – kaže Stanković za Danas.

Podsetimo, komisija se ove godine finansira iz republičkog budžeta, za razliku od prethodnih, kada je novac stizao sa podračuna u Ministarstvu prosvete, na koji su se slivala sredstva od akreditacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari