Predstava „Opera za tri groša“ Bertolta Brehta, koju su izveli glumci Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ iz Mojkovca osvojila je prvo mjesto na 43. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je u petak završen u Bijelom Polju. Drugo mjesto pripalo je Dramskom studiju JU „Zahumlje“ iz Nikšića za komad „Živjeli su do kraja života“, a treće „Kolašinskom amaterskom pozorištu“ za predstavu „Maj nejm Mitar“.


– Bijelo Polje je grad bogate kulturne tradicije, grad koji je iznjedrio brojne umjetnike koji su stvorili đela neprolazne vrijednosti. Tako se i ove godine Bijelo Polje potvrdilo kao mjesto okupljanja najboljih ostvarenja iz oblasti dramskog amaterizma Crne Gore i sredina u kojoj je kultura postala važan i dominantan javni sadržaj. Ovaj Festival je svojevremeni fenomen, zato što je najstariji u Crnoj Gori, traje u kontinuitetu i postao je dio bogate kulturne tradicije Bijelog Polja i Crne Gore, kazao je potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Tufik Bojadžić. On je istakao da ovaj Festival obavezuje poslenike kulture i javnog života da čuvaju i dalje unapređuju tradiciju druženja sa pozorišnom umjetnošću. „Posebna vrijednost Festivala je što je za sve vrijeme njegovog trajanja scena u Bijelom Polju bila velika pozorišna radionica stvaralaca i stvaralaštva iz ljubavi“, istakao je Bojadžić.

Festival dramskih amatera Crne Gore punih 39 godina organizuje Centar za kulturu u Bijelom Polju. Direktor ove ustanove Izet Erović podsjeća da je Festival odolio mnogim iskušenjima, pokazao svoju fleksibilnost i dokazao da umjetnost i čari na daskama koje život znače i u najtežim vremenima mnogo znače ljudima, ne samo na ovim prostorima nego i šire i njegovo trajanje je dokaz da Bijelo Polje zaista ima dušu, da se sa posebnim senzibilitetom odnosi prema kulturi.

– Bez publike i onih koji konzumiraju kulturu mi ne bi značili ništa, bez obzira kakva je sadržina i ponuda sama u Centru za kulturu. Centar za kulturu je krovna institucija kulture u Bijelom Polju. On se prethodnih godina trudio, a trudiće se i dalje, da održi Festival, da poboljša i utiče na predstave koje dolaze. Festival iz godine u godinu biva sve bolji, sve kvalitetniji. Za to su dokaz i imena koja dolaze u Bijelo Polje i predstave i gradovi koji učestvuju u ovom projektu, kazao je Erović.

Divljenje i profesionalaca

Predsjednik žirija Blagota Eraković kazao je da je ovogodišnji festival sa deset predstava ansambala iz osam crnogorskih gradova, pokazao lepezu dramskog amaterizma u Crnoj Gori, od početničkih koraka do istražiteljskih zahvata kojim se mogu diviti i okoreli profesionalci.

– Teško je ne istaći jednu fantastičnu integraciju bjelopoljske publike i dramskih amatera, bez koje ovogodišnji Festival ne bi mogao dostići visine do kojih je došao. Impresivno je bilo gledati koliko su mladi ljudi uživali pred divnom bjelopoljskom publikom, a s druge strane publiku koja uživa u izvedenim predstavama. Siguran sam da će i u Trebinju na tamošnjem Festivalu, prve dvije predstave, služiti na čast Crnoj Gori, kada je u pitanju cjelokupna kultura a ne samo dramski amaterizam, kazao je Eraković.

Nagrade

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Milovanu Ćetkoviću za predstavu „Opera za tri groša“ Centra za kulturu iz Mojkovca. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Jelena Vilotijević za ulogu u predstavi „Rima“ KKC „Akord“ iz Nikšića, dok je prva nagrada za mušku ulogu pripala Đorđiju Tatiću koji je igrao u pobjedničkoj predstavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari