Srbija će uvek obezbediti najsigurnije uslove za održavanje Povorke ponosa i tako će biti i u budućnosti, izjavio je juče FoNetu predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima, ali je istovremeno i napomenuo da Srbiji niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava.

„Ovde je došlo do nesporazuma u javnosti i pogrešnih interpretacija. Srbija, kao država, nikada neće ustuknuti pred nasilnicima i onima koji prete“, poručio je Tadić.

„Svi ljudi koji prete biće tretirani u zakonskom smislu kao što se i dogodilo prethodnih dana“, rekao je Tadić i ocenio da to „svako ko je dobronameran može da vidi“.

„Svi ekstremisti, na levoj ili desnoj strani, biće procesuirani pred našim sudovima, jer sudovi i policija rade svoj posao i tako ćemo i definisati i političku i ukupnu civilizacijsku sigurnost u našoj zemlji koja podrazumeva poštovanje svih demokratskih standarda i ljudskih prava“, dodao je Tadić.

Svako ko želi da iskaže svoje mišljenje i potvrdi identitet imaće prilike da to uradi u Srbiji pod uslovom da ne ugrožava bezbednost i sigurnost drugih građana i države, poručio je Tadić.

On je podsetio da je Srbija organizatorima Povorke ponosa ponudila najsigurnije uslove za održavanje te manifestacije.

Gradonačelnik Dragan Đilas je ocenio da je država proteklih dana pokazala jasnu rešenost da se definitivno obračuna sa svim ekstremističkim grupama i izrazio očekivanje da će svi koji ugrožavaju bezbednost Beograđana biti najstrože kažnjeni.

„Nakon hapšenja ekstremista u centru grada država pokazala da je odlučna da se definitivno obračuna sa nasilnicima koji se kriju iza navijačkih ili patriotskih parola“, rekao je gradonačelnik Dragan Đilas u Starom dvoru, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa poslednjim dešavanjima u Beogradu. „Ponavljam svoj zahtev da se zabrane sve organizacije koje pozivaju na nasilje, kao i da se posebno zaštite sudije koje izriču presude nasilnicima. Ako svi državni organi urade svoj deo posla, već za nekoliko meseci situacija će biti mnogo bolja“ rekao je Đilas, dodajući da smatra da je posao gradonačelnika da ukazuje na ovakve pojave u društvu.

 

Žaljenje Saveta Evrope

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) Mod de Boer-Bukikio izrazila je žaljenje zbog otkazivanja Povorke ponosa u Beogradu, saopštila je juče beogradska kancelarija SE. „Veoma mi je žao što je Povorka ponosa u Beogradu morala da bude otkazana zbog pretnji nasiljem. To je tužan dan ne samo za LGBT, zajednicu već za svaku osobu u Srbiji koja veruje u demokratiju, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava“, navela je Mod de Boer-Bukikio. Ona je „ohrabrila vlasti u Srbiji da analiziraju okolnosti koje su dovele do otkazivanja Povorke ponosa i da ubuduće obezbede da nasilje, predrasude i mržnja ne spreče ispunjavanje prava garantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari